НОВИНИ

Президентът ще инициира дебат по нов закон за средното образование

2013-01-25 13:08:00

“Ще инициирам дебат за приемането на нов закон за средното образование и особено за средното професионално образование, тъй като на този етап от обучението си децата трябва да получават добра практическа подготовка, която да им помогне в бъдещата професионална реализация”, заяви днес президентът Росен Плевнелиев. Според него страната ни ще се нуждае  от все повече инженери в следващите години, което налага да бъдат осъществени конкретни промени в модела на обучение, като се използва и опитът на Германия в дуалното обучение.

В Чепеларе държавният глава се срещна с кмета Тодор Бозуков, с олимпийския шампион Екатерина Дафовска и с възпитаници на трите средни училища в Родопския град - гимназията “Васил Дечев”, Техникума по горско стопанство и Спортното училище.

Росен Плевнелиев заяви също така, че България следва да приеме стратегия, която да утвърди страната ни като ски дестинация в Европа. Основната задача сега е да се осигури приемственост в работата по приоритетите до 2020 година, напомни държавният глава.

Пред президента Плевнелиев олимпийският шампион Екатерина Дафовска подчерта, че страната ни трябва да инвестира дългосрочно в спортовете с традиции. Ако това се случва, резултатите няма да закъснеят, убедена е Дафовска.

В отговор на журналистически въпрос по повод публикации в македонски медии Росен Плевнелиев поясни, че „България не е втора Гърция“, защото характерът на проблемите в отношенията между България и Македония и Гърция и Македония е различен. България първа призна Република Македония под конституционното й име, припомни президентът. „В отношенията между хората няма проблеми. Ние обаче не сме съгласни с политиката на управляващите в Македония да изграждат своята национална идентичност за сметка на България. Моята позиция винаги е била ясна и последователна. Това, което искаме, е, да се спазват европейските стандарти за добросъседски отношения”, категоричен беше отново държавният глава.

„България от самото начало е подкрепяла и подкрепя европейската перспектива на Република Македония. Дълбоко съм убеден, че европейската интеграция на Македония е в интерес както на нашите две страни, така и на целия регион. Затова се надявам да се постигне бърз напредък в преговорите по Договора за добросъседство, основан върху принципите на  Декларацията от 1999 година”, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова за активно участие в предстоящия в неделя, 27 януари, първи в демократичната история на България референдум. Произвеждането на националното допитване е успех за страната ни и гласът на българите ще бъде чут, подчерта още Росен Плевнелиев. 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът приветства лауреатите на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“

28 ноември 2023 | 20:08
За седма поредна година вицепрезидентът Илияна Йотова приветства лауреатите на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“, която се провежда за 13-и път.

Президентът Радев: Висококачествената профилактика следва да се превърне във фокус на българското здравеопазване

28 ноември 2023 | 17:05
Държавният глава подчерта, че профилактиката остава една от „болните“ теми в българското здравеопазване и от това страда и здравето на нацията.

Президентът: „Българската Коледа“ се превърна в морален еталон и коректив на институциите, защото доказа, че може да се постига много повече с много по-малко средства

27 ноември 2023 | 15:03
Румен Радев даде начало на 21-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава

Президентът: Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите, които трябва да се пресекат

27 ноември 2023 | 12:12
Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Досега президент не е налагал вето върху Закон за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, не изключвам и такъв вариант. Това заяви пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев в отговор на въпрос за проекта на закон за държавния бюджет на България за 2024 година.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки