Стартира конкурсът за отличията в инициативата на Президента на Република България Награда „Джон Атанасов“ – 2022 година

1 юли 2022 | 15:03

На 1 юли 2022 г. стартира 20-ото издание на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Конкурсът, който се провежда всяка година, носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, един от създателите на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

Президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ стартира през 2003 г.  Тя е насочена към младите български учени и изследователи в областта на компютърните науки и има за цел да открои техни високи постижения в световен мащаб.

Сред лауреатите на наградата на президента на Република България са много от ръководителите на изследователски центрове на водещи научно-изследователски институти и мултинационални компании в света, работещи в сферата на компютърните науки.

Участниците в конкурса през 2022 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

1.    Награда „Джон Атанасов“ на президента на Република България;

2.    „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – две грамоти, първата за успехи, постигнати през годината в международните олимпиади, състезания и конкурси по информатика, и втората за успехи, постигнати през годината в международните олимпиади, състезания и конкурси по информационни технологии.

3.    „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“.

4.    „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

5.     „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на отличията в конкурса на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и преподаватели.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ е 9-ти септември 2022 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция.

Допълнителна информация може да получите на тел. 02/9239207 и 02/9239393, както и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg

Още от ИНИЦИАТИВИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки