Петър Цанков (2018)

9 октомври 2018 | 16:04

Д-р Петър Цанков  понастоящем е пост-докторант по компютърни науки, Швейцарски технологичен университет в Цюрих. Завършил е бакалавърска степен по компютърни науки в Технологичен институт на Джорджия, САЩ, като е получил награда за най-добър изследовател във Факултета по Компютърни Науки за 2010 г. Дипломиран като магистър и след това доктор по компютърни науки в Швейцарски технологичен университет Цюрих през 2017 г.

Основната цел на изследванията на д-р Петър Цанков е създаването на нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи, включително на „умни договори“ за блокчейн, програми обработващи лични данни, компютърни мрежи и други. Резултатите от тези изследвания водят до създаването на иновативни системи, които се използват масово както в академичните среди така и в индустрията. Д-р Цанков създава Securify https://securify.ch – първата система за цялостна проверка на сигурността на „умни договори“. Проектът Securify е приложен успешно в практиката като е достъпен за безплатно използване и до момента е сканирал над 19,000 умни договора и намерил над 400,000 проблеми със сигурността.

Системи от типа на Securify служат за автоматизирането на различни процеси за защита. Постига се автоматично намиране на пробиви в сигурността, автоматично коригиране на софтуер, както и автоматично конфигуриране с цел избягване на пробиви в сигурността. Д-р Петър Цанков е създател на множество други системи от този тип освен Securify с различна приложимост: Иновативен софтуер за защита на лични данни, позволяващ автоматично идентифициране на програми нарушаващи диференциална защита на данните; Системи за автоматично конфигуриране на мрежови рутери; Системи за разчитане на обфускирани програми, които автоматично се научават как да обърнат процеса на обфускация. Основната отличителна черта на горепосочените резултати, създадени от д-р Цанков, е комбинирането на методи от различни сфери на информатиката и математиката, включително програмен анализ и синтез, алгоритми за машинно обучение и системи за решаване на логически уравнения.

Още от ИНИЦИАТИВИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки