НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

19 май 2015 | 15:03
 Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки, в световен мащаб. Тя носи името на известния учен от български произход - Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър – АBC. Сред лауреатите на наградата са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в сферите на компютърната лингвистика, роботиката и криптологията.
 
В отговор на нарастващото значение на компютърните науки, дигиталните умения и предприемачество, към отличията последователно се учередиха през 2012 г. и 2015 г. следните нови категории:
 
  • Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, за ученици, постигнали най-високи резултати в международни ученически олимпиади по информатика и информационни технологии и техните преподаватели;
     
  • Грамоти „Първи стъпки в компютърните науки“, насочени към ученици и студенти във възрастовата група 12 – 22 г.,  постигнали високи резултати с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали.
     
  • Грамоти „Джон Атанасов – за проекти с голям обществен принос“, отличаващи индивидуални и екипни проекти, чиито създатели са под 35 г., и които адресират въпроси с обществена значимост, посредством компютърните технологии. Категорията е отворена към стартиращи компании и самостоятелни проекти в частния, неправителствения и академичния сектор.

Носителите на наградата и грамотите „Джон Атанасов“ се определят от комисия, включваща водещи учени и професионалисти в областта на компютърните науки.
 
Правилата и формулярите за кандидатстване ще намерите тук.
 
 

Още от ИНИЦИАТИВИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки