СРЕЩА ОТ ИНИЦИАТИВАТА 01.12.2014

8 януари 2015 | 11:11

"Младите хора са фактор, когато са част от обществения договор и са коректив за институциите с непредубедената си преценка и с обективния си поглед върху случващото се в държавата". Това каза президентът Росен Плевнелиев пред участниците в третото издание на инициативата на държавния глава „Младежка визия за развитие на България“, която се проведе под надслов „Европейският и евроатлантическият избор на България и пътят й на развитие в резултат на този избор“. Домакин на инициативата бе Медицинският университет в Плевен, а участие в „младежките съвети“ при президента взеха абсолвенти от над 30 висши училища в цялата страна.
 
През 2015 година България може да извърши няколко стратегически реформи, които не търпят никакво отлагане, заяви държавният глава, който обобщи резултатите от дискусиите на екипа си с младите хора. Като неотложна президентът определи реформата в правораздаването, която да създаде правила „за всички, а не за някои избрани“. Реформата в образованието най-после трябва да го обвърже с икономиката, а по отношение на сектор „Сигурност“ Росен Плевнелиев отново призова да се ускори работата по приемането на законите за службите, които да въведат ясни правила за тяхната работа.
 
Със секретарите и съветниците на държавния глава участниците в тазгодишната „Младежка визия за развитие на България“ обсъдиха основни теми в областта на икономиката, регионалното развитие, социалната политика, науката и здравеопазването, външната политика, отбраната и сигурността, правните въпроси, културата и националната идентичност.
 
Участниците в „младежкия съвет“ по икономика се обявиха за „дълбоко обвързване на образованието и бизнеса по начин, който да стимулира предприемачеството и иновациите“. Финансирането на образованието също трябва да се осъществява на пазарен принцип, който да разпредели ограничените ресурси за постигането на реални цели.
 
В областта на социалната политика младите хора призоваха за промяна на цялостния подход по отношение на хората с увреждания, който да постави акцент върху създаването на среда за подкрепа.
 
Приемането на законите за службите в сектор „Сигурност“ и балансираното дългосрочно развитие на военни и невоенни способности са водещите условия страната ни да се справи с актуалните предизвикателства в областта на отбраната и сигурността, подчертаха участниците в тематичния „младежки съвет“.
 
В сферата на здравеопазването беше посочено, че иновациите в сектора все още остават слабо застъпени. Участниците в съвета по здравеопазване се обявиха за изработването на нов механизъм за финансиране на здравната помощ, който да залага на съотношението цена-качество с отчитане на всички клинични данни. Младежите поискаха повече механизми за насърчаване на перспективни млади лекари чрез добре платени стажове и специализации, както и осигуряване на безплатна методологична и правна помощ при реализацията на нови проекти.
 
В областта на външната политика участниците в „Младежка визия за развитие на България“ бяха единодушни, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани няма алтернатива, двигател е на позитивна промяна и насърчава реформите. Активното регионално сътрудничество и конкретни трансгранични проекти създават възможности за развитие, а подобряването на транспортната и енергийната свързаност, както и активното гражданско общество, остават основни предпоставки за ускоряване на процеса на европейска интеграция в региона, беше подчертано още по време на дискусиите.

Още от ИНИЦИАТИВИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки