10 юли 2013 г. Конференция "Политики, основани на знание: поглед към бъдеще без престъпност"

12 юли 2013 | 13:01

На 10 юли 2013 г. в сградата на президентската администрация под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова се състоя конференция на тема „Политики, основани на знание: поглед към бъдеще без престъпност“.

Форумът се проведе в рамките на едноименен изследователски проект на Комисията по помилването при Президента на Република България, подкрепен от Фондация "Конрад Аденауер" за 2013 г., който бе спечелен в началото на годината.

Целта на конференцията бе да съдейства за изграждането на последователна, прозрачна и компетентна политика по помилването в принос към създаването на единни наказателноправни стандарти в европейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие.

На форума бяха представени и обсъдени резултати от актуални изследвания, извършени през последните месеци от екипа на Комисията в материята на най-тежките наказания в Европа, съдебните практики по условно предсрочно освобождаване, особености на помилването и криминогенните рискове при непълнолетните. Гости от Върховния касационен съд и Върховната касационна прокуратура допълниха дискусиите с изложения по въпросите на условното предсрочно освобождаване, замяната на доживотния затвор с по-леко наказание и политиките на прокуратурата по превенция на непълнолетната престъпност и престъпленията с пострадало дете.

Това е третата конференция, провеждана от Комисията по помилването от началото на актуалния президентски мандат, с характер на специализиран научен форум.  

Участници:

Близо 60 представители на съдебната и изпълнителната власт, бивши членове на Комисията по помилването, учени от Българската асоциация по криминология, Правния институт на БАН, юридическите факултети на СУ и УНСС, Академията на МВР, представители на Държавната агенция за закрила на детето, представители на неправителствени организации.

Гости на конференцията бяха г-н Райнхард Крап, ръководител на политическия отдел на посолството на Германия у нас, и г-н Торстен Гайслер, ръководител на Правната програма за Югоизточна Европа на Фондация ,,Конрад Аденауер“.
 
Лектори:

Доц. д-р. Ива Пушкарова, председател на КП
Мина Топузова, съдия във ВКС
Пламен Пачев, прокурор във ВКП
Диляна Калоянова, експерт в КП
Даниела Машева, прокурор във ВКП

Презентациите и докладите от конференцията са достъпни в раздел "Анализи и изследвания".

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки