БРИФИНГИ

Изявление на президента Росен Плевнелиев по повод приключилите предсрочни парламентарни избори

2013-05-15 16:46:00

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

Правовата държава и демокрацията се крепят на изборите. Затова благодаря на всички български граждани, които гласуваха. Те направиха своя избор и показаха своята гражданска позиция. Избирателната активност не бе висока, но така прецени българският избирател. Изборите се проведоха. Гражданите изразиха волята си. ЦИК потвърди нормалното протичане на изборния ден. Както констатираха и международните наблюдатели от ПАСЕ и ОССЕ, организацията на изборите беше добра и на ниво. Всеки гражданин е имал възможността свободно да изрази волята си, макар че близо 50% от българските граждани не припознаха и не гласуваха за никой от участниците в изборната надпревара.
    
Не липсваха и нарушения по време на предизборната кампания и в изборния ден и съм сигурен, че компетентните органи в кратки срокове ще довършат работата си по започналите проверки и подадените сигнали – от първия до последния. Съгласен съм и със заключенията на наблюдателите, че е неприемливо да се подкопават основите на демокрацията единствено с цел да се постигне победа на изборите. За съжаление, този вот потвърди и моята позиция, че партиите трябва да работят в посока заздравяване на връзките между избирателите и политиците и защо не и между самите партии. Мисля, че много мостове, за съжаление, бяха изгорени в тази предизборна кампания.
    
Най-важното предизвикателство пред политиците днес е да работят за доверието на избирателите. Хората трябва да повярват в своята държава, във възможностите на институциите. Ето това е основната ни задача в момента. Трябва да покажем, че можем да направим институциите работещи, като започнем от основната – Народното събрание. Парламентът е този, който може да изкове необходимите реформи, да отговори с решения на проблемите и очакванията на гражданите. Народното събрание трябва да излъчи правителство. То да е легитимно, да има ясни приоритети, а не да бъде базирано на неясни компромиси. Трябва да го излъчи открито и пред очите на нацията.
    
Искам пак да повторя - на България й трябва работещ парламент и стабилно правителство. В своите действия през следващите дни аз ще следвам Конституцията, както винаги досега. Ясен е вотът на гражданите, а и в основния ни закон е ясно указано какво предстои. В президентството няма да има задкулисни уговорки, няма да се водят преговори на тъмно, всичко ще бъде публично, както досега. Коалиции в президентството няма да се правят. Те могат да се правят в парламента или съответно в партийните централи.
    
Ще изчакам ЦИК да обяви окончателните резултати от гласуването, да разпредели мандатите и да обяви имената на народните представители. Още в петък ще разговарям с лидерите на партиите, които влизат в 42-рото Народно събрание, за да постигнем съгласие кога да бъде първото тържествено заседание на новия парламент. В петък мои гости ще бъдат четирите парламентарно представени политически сили в 42-рото Народно събрание. Започваме в 10.00 ч. с ПП ГЕРБ, в 11.00 ч. с БСП, в 12.00 ч. с ДПС и в 13.00 ч. очакваме и парламентарната група и представителите на ПП „Атака”.
    
Основната цел, която си поставям за първите консултации, ще бъде да уточним всички формалности, за да може колкото може по-бързо да насрочим свикването на новото 42-ро Народно събрание и да постигнем консенсус по точната дата. След консултациите, разбира се, ще издам и указ за свикване на Народното събрание, като е много важно да намерим консенсус за точната дата - не по-късно от края на месец май - от края на този месец. Аз съм сигурен, че ще имаме тържествено откриване на 42-рото Народно събрание. Точната дата ще бъде ясна в петък.
    
В деня на тържественото откриване ще направя и обръщение към народните представители. Непосредствено след създаването на парламентарните групи, след структурирането на парламента, ще започна консултации с оглед връчването на мандата за съставяне на правителство. Конституцията ясно ни показва стъпките. Ще връча първия мандат на най-голямата парламентарно представена политическа сила. Оттам насетне всичко е в ръцете на народните представители. Ако се провали този мандат, давам на втората по големина и така по реда на Конституцията.
    
В хода на предизборната кампания бяха създадени очаквания, а и произведени немалко скандали. Създаде се допълнителна доза недоверие към институциите. Бе създадена и извънредна ситуация в деня за размисъл – събота. Очаквам случилото се в деня за размисъл да бъде разнищено докрай. То няма да остане забравено. Дължим го на гражданите. Имиджът на България бе силно накърнен. Жалко за това! Не съм съгласен, че всичко е възможно по време на избори. Не би следвало всичко да е възможно. Или поне не за сметка на България. Сега трябват политици-държавници. Не трябва да дестабилизираме държавата по-нататък. Трябва да се поеме отговорност за съставяне на правителство, за резултати, за спокойствие, за стабилност, а не за хаос. Народът е мъдър и той постави много сложна задача за решаване на политиците.
    
Винаги ще има недоволни и доволни от един или друг вот. Правим избори вече много, много, много години поред в нашата държава и нашата демокрация. Като убеден демократ, приемам вота на народа такъв, какъвто е, и вярвам, че трябва да вървим напред. Задачата не е лесна, но е решима. С по-малко скандали и с повече работа ще дойдат и важните за нацията резултати, независимо от конструкцията на парламента.

Да, разбирам, че изборната кампания е конкуренция, но има граница. Сега трябва да се състави правителство и няма да е лесно след всички тези скандали. Връщам се на моята теза, че не всичко е позволено по време на изборна кампания и проблемите на нацията са отвъд парламентарните и политически кампании. Проблемите на нацията остават за решаване. Затова ни трябва парламентът, колкото може по-скоро. България няма нужда от повторни избори сега. Това ще демотивира допълнително инвеститорите, ще създаде предпоставки за по-нататъшна дестабилизация на държавата.

Всички, които наблюдаваха процесите, включително и прокуратурата, посочиха, че вотът не е манипулиран, няма данни днес за това. Дори и прословутите бюлетини, които бяха „арестувани“, дори и те не тръгнаха из страната. Държавата показа, че институциите могат да работят, да обменят информация, да си подават ръка, да носят отговорност и към момента ние не разполагаме с данни за тежки изборни нарушения и манипулации, които да доведат до съществения въпрос дали е подменен вотът на нацията. Според мен той не е подменен. Затова считам, че трябва да вървим бързо напред към създаване на парламент и на правителство.

Самият изборен ден се проведе в нормална обстановка. Вотът на гражданите бе зачетен, бе създадена необходимата организация за това. Това се посочи и от международните наблюдатели. За първи път беше създаден Изборен борд – една много добра идея, която аз бих препоръчал и на всички оттук нататък, които ще правят избори в България. Изборният борд беше една много полезна и важна инициатива.

За първи път има ефективно осъдени в деня на изборите. Включително и по казуса с бюлетините от Костинброд беше показано силно взаимодействие, бърза реакция и мисля, че нацията е свидетел на това. Компетентните институции, разбира се, дължат информация и обяснение пред обществото по този казус. Виждате на каква безпрецедентна обективност и прозрачност сме свидетели, включително и днешната пресконференция на прокуратурата, за което аз приветствах тяхната активност и очаквам те, ЦИК, ДАНС и останалите да стигнат докрай в това разследване, както и на всички останали нарушения или потенциални сигнали за нарушения.

Разбира се, компетентните органи ще преценят накрая - независимо дали това е съдът, дали това е ЦИК, какво се е случило точно в деня за размисъл, какво се е случило и в предизборните кампании, в изборния ден, дали нарушенията са сериозни. И съответно те ще бъдат санкционирани по един безкомпромисен начин от държавата и институциите.

И говорейки за институции, преди всичко все пак нека да благодаря на всички институции, които участваха в този процес. Те се справиха по един нормален начин. Оттук нататък има отговори, които се очакват. Много въпроси бяха зададени. Като президент, и аз ще бъда гарант, че тези отговори ще бъдат дадени, но на базата на доказателства и на базата на действия, които са в синхрон със закона и с правовата държава.

Благодаря на всички. Вървим напред и даваме бърз старт на следващата фаза за формиране на Народното събрание. Разбира се, зависи от политиците, зависи от консултациите, които ще направим в петък. Моето голямо желание е колкото може по-бързо - нов работещ парламент, в интерес на нацията, за решаване на нейните проблеми.

Благодаря ви.

ОЩЕ ОТ БРИФИНГИ

Пресконференция на президента Росен Плевнелиев и на вицепрезидента Маргарита Попова по повод четири години от встъпването им в длъжност

21 януари 2016 | 16:04
21 януари 2016 г., Гербова зала, „Дондуков“ 2

Изказване на президента Росен Плевнелиев след връщането на проучвателния мандат за съставяне на правителство от “Коалиция за България”

27 февруари 2013 | 16:04

Брифинг на президента Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС на тема: “Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза”

26 февруари 2013 | 19:07

Брифинг на президента Росен Плевнелиев

7 февруари 2013 | 12:12
7 февруари 2013 г., 11.30 часа, „Дондуков” 2

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки