БРИФИНГИ

Изказване на президента Росен Плевнелиев след връщането на проучвателния мандат за съставяне на правителство от “Коалиция за България”

2013-02-27 16:37:00

Добър ден. Днес връчих мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група в 41-вото Народно събрание. Така предвижда чл. 99, ал. 2 от Конституцията. Придържаме се стриктно към предписанията на основния закон в България.
 
Поех ясен ангажимент към всички вас да бъдете максимално осведомени за всяко едно действие на президентството. Виждате, всеки ден това се случва. Парламентарната група на “Коалиция за България” многократно заяви, че настоящият парламент е изчерпал възможностите си да състави правителство и днес те върнаха връчения им мандат за съставяне на правителство. Това направи в понеделник и най-голямата парламентарна група, а именно тази на ПП „ГЕРБ”.
 
Конституцията в чл. 99, ал. 3 предвижда президентът в 7-дневен срок да връчи мандат за съставяне на правителство за трети последен път на друга парламентарна група. След като първите две върнаха, напомням, вървим по процедура. Днес се говори, че президентът едва ли не бави процедурите. Нека да сме наясно, че за три дни ние минахме по процедура с първата и втората по големина парламентарни групи, при положение, че обикновено тази процедура трае две седмици.

Отново апелирам парламентът да продължи своята работа по няколко важни теми. По тях постигнахме консенсус и на Консултативния съвет по национална сигурност. За да отговорим на исканията и очакванията на гражданите, настоящият момент изисква всички да подходим отговорно, да предложим конкретни мерки за решаване на проблемите. Някои от тях са краткосрочни, някои от тях са дългосрочни. Но ще бъдем конкретно ясни. Благодаря за консенсуса, който постигнахме вчера.

Благодаря за изключително конструктивната роля и позиция, която господин Станишев изрази днес, както и вчера на Консултативния съвет за  национална сигурност. Също така благодаря на господин Станишев и за това, че днес те ми връчиха и един пакет от мерки, наречен „Неотложни действия”, за състоянието на страната, от гледна точка на важните приоритети за следващите седмици и месеци. Аз съм благодарен за тази конструктивна позиция и, разбира се, господин Станишев ще ви даде, със сигурност, повече информация по въпроса, но искрено съм благодарен и задължен за този конструктивен подход.
 
И, разбира се, както знаете, утре ще направя обръщение в парламента. В петък имаме и структуриране, и конституиране на Обществения съвет, както обещах. Така че, няма как да сме по-прозрачни и по-прогнозируеми.
 
Благодаря Ви, господин Станишев, още веднъж.

ОЩЕ ОТ БРИФИНГИ

Пресконференция на президента Росен Плевнелиев и на вицепрезидента Маргарита Попова по повод четири години от встъпването им в длъжност

21 януари 2016 | 16:04
21 януари 2016 г., Гербова зала, „Дондуков“ 2

Изявление на президента Росен Плевнелиев по повод приключилите предсрочни парламентарни избори

15 май 2013 | 16:04
„Дондуков“ 2, Зала за брифинги

Брифинг на президента Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС на тема: “Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза”

26 февруари 2013 | 19:07

Брифинг на президента Росен Плевнелиев

7 февруари 2013 | 12:12
7 февруари 2013 г., 11.30 часа, „Дондуков” 2

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки