БРИФИНГИ

Брифинг на президента Росен Плевнелиев

2013-02-07 12:16:00

Въпрос: Г-н президент, имаше ли разногласия в участниците в Консултативния съвет за национална сигурност за това с каква позиция да се излезе накрая и дали да бъде обявено шиитското движение „Хизбула” като евентуално отговорно за атентата?

Росен Плевнелиев: Нека да припомня фактите около Консултативния съвет за национална сигурност. Няколко дни след отвратителния и ужасяващ терористичен акт от 18 юли 2012 г. на летище „Сарафово” аз събрах Консултативния съвет по национална сигурност и именно това беше темата. Ние не само просто тогава разгледахме последствията от атентата, но и набелязахме мерки. На това отгоре имаме вече правила на Консултативния съвет по национална сигурност. Знаете, че той работеше 18 години без правила, сега вече има. Правилата на Консултативния съвет по национална сигурност бяха приети с единодушие от всички членове на Консултативния съвет, а те казват, че след като сме поставили една тема на дневен ред и сме я разглеждали в Консултативния съвет, след това набелязаните мерки се следи за тяхното изпълнение. Така че, беше съвсем логично на следващия Консултативен съвет за национална сигурност, който се проведе преди два дни, ние да имаме отчет на изпълнението на набелязаните мерки от предишния Консултативен съвет от юли 2012 г., напълно и в рамките на правилата на Консултативния съвет.

Това очакваме от Консултативния съвет. И винаги съм казвал – той не е просто институция, която свършва с поредната пресконференция, а това е институция, която е политико-консултативен орган, връзка със сигурността на страната, която, разбира се, набелязва мерки, контролира тяхното изпълнение.

Също така нека да е ясно, че ние сме в процес на разследване. Посочих категорично този факт. Компетентните органи са единствено тези, които по закон и конституция на държавата имат право да преценят в какъв обем да извадят и да посочат факти и информация. Това, което се случи на Консултативния съвет, беше изцяло в рамките на конституцията и законите на държавата. Нещо повече, министърът на вътрешните работи имаше специално разрешение от главния прокурор на държавата, за да може да посочи съответните факти и доказателства пред членовете на Консултативния съвет за национална сигурност.

Твърдя и заставам категорично също зад тезата, че това беше една много достойна и честна позиция. Първо, в рамките на правилата имаше разрешение от главния прокурор. И, второ, и към българските граждани, и към политическите партии, защото аз многократно призовах за това да се посочи напредъкът. И това беше и направено в Консултативния съвет по правилата и спрямо законите на държавата.

Още нещо, което искам да бъде видяно. Консултативният съвет за национална сигурност всъщност излезе с ясно становище и това становище беше изразено от мен като президент. А то беше, че всички членове на Консултативния съвет бяха запознати с фактите и доказателствата по разследването, знаейки, че то не е приключило, но всички ние видяхме, че има голям прогрес. Нека да бъда много категоричен. Видяхме факти, видяхме доказателства. Да, те са секретни, но ние ги видяхме съобразно правилата и конституцията на държавата. Свършен е огромен обем работа. България е водеща в това разследване. Бих казал, че огромният обем работа е свършен от българските служби и компетентни органи. Това е всяка камера по Черноморието, това е всеки квадратен милиметър по пътищата на Северна България, това е глобално разследване, в което участват институции и специални служби на САЩ, Израел, Великобритания, Германия, Франция, Европол, Интерпол, австралийски, канадски… И то се води от България.

Въпрос: Поставя ли на карта сигурността обявяването на „Хизбула” като съпричастна към организацията на този атентат?

Росен Плевнелиев: Мога категорично да заявя, че ние, първо, трябва да покажем фактите и доказателствата такива, каквито са. Второ, искам да обърна специално внимание и искам да изляза с призив – нека да спре партизирането и политизирането в този казус. Тук става въпрос за националната сигурност. Компетентните органи спазиха правилата, показаха доказателствата и напредъка. Те направиха и публично своите изводи. Оттук нататък очаквам от политическите партии, както и от всички останали, да подкрепят усилията на компетентните органи да си свършат работата докрай, а не да партизираме и да се разделяме. Националната сигурност не трябва да ни разделя, тя трябва да ни мобилизира и да ни обединява.

Консултативният съвет за национална сигурност, изцяло в рамките на конституцията и правилата на държавата, свърши важна работа. Компетентните органи са свършили огромен обем работа. Ние сме длъжни да ги подкрепим и да им дадем шанс да изправят пред съда тези, които са вдъхновители и извършители на този ужасен акт. Аз искам категорично да заявя, че като президент подкрепям усилията на изпълнителната власт и на компетентните органи да стигнат докрай. Благодаря им за това, че те показаха напредъка, видяхме ясни доказателства и резултати. Разбира се, всичко това беше направено и в рамките на правилата. Президентът не е разследващ орган. Консултативният съвет по национална сигурност не е разследващ орган. Но компетентните власти и разследващите органи, в рамките на правилата и на закона, показаха напредъка, показаха съответните изводи и ще си свършат работата.

Искам да помоля всички политически партии да дадат шанс, да подкрепят усилията в интерес на националната сигурност, а не да партизират с оглед предстоящите парламентарни избори.

Въпрос: Имаше ли натиск да се вземе това решение за „Хизбула”?

Росен Плевнелиев: Не може да става дума за натиск от когото и да било. Става въпрос за обективен процес. Много ясно и категорично искам да заявя, че българските власти са свършили огромен обем работа. Когато са стигнали до конкретни имена, факти и доказателства, се очаква и съответно да бъдат обявени и междинните резултати. По същия начин те можеха да бъдат обвинени за това, че не посочват хода на напредъка. Спомняте си, че аз многократно помолих и подкрепих усилията на компетентните органи да посочат междинния напредък. И това да бъде направено не заради Брюксел и не заради Вашингтон, а заради българските граждани. Ние имаме правото да знаем, че нашите компетентни органи работят, че постигат резултати и това трябва да стане видимо за всички нас.

Съжалявам, че след като това беше направено, някои политически партии моментално го политизираха и партизираха. В рамките на демокрацията, вероятно, това е възможно. Но когато става въпрос за националната сигурност, считам, че национално отговорното поведение е да се даде шанс на компетентните органи да си свършат работата докрай. Това, което аз видях, е, че може би едно 90% от работата вече е свършена. Това, което също мога да заявя, е, че Европол посочи големия напредък на българските власти и застана плътно зад техните изводи и резултати.

Отново казвам, президентът е длъжен да спазва конституцията и законите, които казват, че той не е разследващ орган. Но като президент дадох шанс на компетентните органи, те посочиха напредъка. И продължавам да стоя плътно зад тях и да ги подкрепям денонощно в техните усилия да бъдат посочени и да бъдат изправени пред съда съответните виновници. Нека и всички останали политически партии да се обединят около това толкова важно за националната сигурност послание. Компетентните органи са на прав път. Свършен е огромен обем работа. Нека да дадем шанс да бъде доведено докрай това разследване, в интерес на сигурността на България, а не в интерес на следващите парламентарни избори да поставяме под съмнение постигнатото. Благодаря ви още веднъж.

ОЩЕ ОТ БРИФИНГИ

Пресконференция на президента Росен Плевнелиев и на вицепрезидента Маргарита Попова по повод четири години от встъпването им в длъжност

21 януари 2016 | 16:04
21 януари 2016 г., Гербова зала, „Дондуков“ 2

Изявление на президента Росен Плевнелиев по повод приключилите предсрочни парламентарни избори

15 май 2013 | 16:04
„Дондуков“ 2, Зала за брифинги

Изказване на президента Росен Плевнелиев след връщането на проучвателния мандат за съставяне на правителство от “Коалиция за България”

27 февруари 2013 | 16:04

Брифинг на президента Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС на тема: “Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза”

26 февруари 2013 | 19:07

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки