ИЛИЯНА ЙОТОВА

22 януари 2017 | 15:03

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България

ИЛИЯНА ЙОТОВА е родена на 24 октомври 1964 г.

Завършила е 9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, София, и българска филология в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализирала е във френското Национално училище по администрация  (ENA – École nationale d'administration) и Центъра по европейски науки, Страсбург (Centre des Etudes Européennes de Strasbourg).

Работила е като репортер, редактор, водещ и директор на дирекция “Новини и актуални предавания” в БНТ (1990 – 1997 г.).

Ръководител е на Пресцентъра на Националния съвет на Българската социалистическа партия в периода 1997 – 2007 г. Член е на НС на БСП от 2000 г. до 2016 г. Избрана е за заместник-председател на Градския съвет на БСП-София през януари 2006 г. и заема тази длъжност до 2012 г. През 2012 г. е избрана за член на Изпълнителното бюро на НС на БСП. Негов член остава до 2016 г.

Народен представител е в 40-ото Народно събрание на Република България (2005 – 2007 г.). По това време е и председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и заместник-председател на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

От юни 2007 г. е представител в Европейския парламент от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите. По време на първия си мандат като евродепутат е член на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) и Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

През втория си мандат като депутат в Европейския парламент (2009 – 2014) Илияна Йотова е заместник-председател на Комисията за борба срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари (CRIM); заместник-председател на Делегацията в парламентарния комитет за асоцииране ЕС – Молдова; член на Комисията по рибно стопанство (PECH), на Комисията по петиции (PETI), на Делегация в Парламентарната асамблея Евронест; заместник-член на Комисията по заетост и социални въпроси (EMPL), на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и на Делегацията за връзки с държавите от МАГРЕБ и Съюза на арабския Магреб (DMAG). Автор е на първия доклад на Европейския парламент за Черно море и рибарството в него.

По време на третия си мандат в Европейския парламент (2014 – 2017) Илияна Йотова е избрана за заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и за заместник-член на Комисията по регионално развитие (REGI). Заместник-член е на Комисията по правата на жените и равенство между половете (FEMM). Заместник-председател е на Делегацията на ЕП в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Черна гора, както и член на Делегацията на ЕП в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието.

Сред основните теми, по които работи в качеството си на евродепутат, са: борбата с тероризма, защитата на личните данни, бежанската криза, приемането на България в Шенгенското пространство. Автор е на доклади и предложения в европейското законодателство за справяне с миграционната криза. В Комисията по регионално развитие става автор на първия доклад на Европейския парламент за политиката на сближаване в планинските региони.

Владее френски език. Ползва руски и английски език. Омъжена, има син.

Още от ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки