НОВИНИ

Вицепрезидентът обсъди с ректора на Лисабонския университет задълбочаване на образователното сътрудничество с България

2024-03-14 16:03:00

Вашето посещение е тласък за задълбочаването на сътрудничеството в образованието между България и Португалия. С тези думи ректорът на Лисабонския университет проф. Луиш Ферейра посрещна вицепрезидентът Илияна Йотова. В срещата участва и проф. Eрменежилдо Фернандеш, декан на Филологическия факултет.

В най-големия университет в Португалия се обучават 52 хил. студенти, 20 хил. от които са чуждестранни. Проф. Ферейра благодари за доброто сътрудничество с България. В Лисабонския университет има лекторат по български език и култура, а директор на Центъра за славянски езици и култури във Филологическия факултет е българин – проф. Георги Христовски.

Вицепрезидентът подчерта устойчивата традиция в България за изучаване на португалски език в средното училище, както и във висшето образование. Тя изтъкна и активната дейност на института за португалски език и култура „Камойш“. Йотова посочи, че трябва да се използват максимално възможности за обмен на студенти по европейските програми и членството в Европейската университетска мрежа.

Вицепрезидентът покани декана на Филологическия факултет, който е специалист по средновековна история, да посети България. „В България има много значими археологически обекти. Непременно трябва да посетите Велики Преслав, където се развива Златният век на България. В моята страна се ражда третата християнска цивилизация – славянската“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е в Лисабон за участие във форума „Иновативни методи и материали за преподаване на българската история и география на България в българските училища в чужбина“, който се провежда под нейния патронаж.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки