НОВИНИ

Вицепрезидентът обсъди с ректора на Лисабонския университет задълбочаване на образователното сътрудничество с България

2024-03-14 16:03:00

Вашето посещение е тласък за задълбочаването на сътрудничеството в образованието между България и Португалия. С тези думи ректорът на Лисабонския университет проф. Луиш Ферейра посрещна вицепрезидентът Илияна Йотова. В срещата участва и проф. Eрменежилдо Фернандеш, декан на Филологическия факултет.

В най-големия университет в Португалия се обучават 52 хил. студенти, 20 хил. от които са чуждестранни. Проф. Ферейра благодари за доброто сътрудничество с България. В Лисабонския университет има лекторат по български език и култура, а директор на Центъра за славянски езици и култури във Филологическия факултет е българин – проф. Георги Христовски.

Вицепрезидентът подчерта устойчивата традиция в България за изучаване на португалски език в средното училище, както и във висшето образование. Тя изтъкна и активната дейност на института за португалски език и култура „Камойш“. Йотова посочи, че трябва да се използват максимално възможности за обмен на студенти по европейските програми и членството в Европейската университетска мрежа.

Вицепрезидентът покани декана на Филологическия факултет, който е специалист по средновековна история, да посети България. „В България има много значими археологически обекти. Непременно трябва да посетите Велики Преслав, където се развива Златният век на България. В моята страна се ражда третата християнска цивилизация – славянската“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е в Лисабон за участие във форума „Иновативни методи и материали за преподаване на българската история и география на България в българските училища в чужбина“, който се провежда под нейния патронаж.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: България подкрепя примера на Черна гора за напредък в европейската интеграция, основана на дълбоки реформи и принципа на собствените заслуги

17 June 2024 | 17:05
Подобряването на свързаността между страните ни е ключово условие за икономическото развитие на Югоизточна Европа, заяви президентът Румен Радев по време на официално посещение в Черна гора

Вицепрезидентът: Присъединяването към еврозоната е процес, който изисква доверие

17 June 2024 | 13:01
България се стреми към изпълнение на Маастрихтските критерии, но е време и те да бъдат преосмислени, посочи Илияна Йотова

Държавният глава: Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младите българи

14 June 2024 | 13:01
Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се проведе в Стара Загора

Вицепрезидентът Йотова беше гост на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“

14 June 2024 | 11:11
Дългата биография и творчеството на Божинов са прочит на бурните и изпълнени с трагизъм години на младата Трета българска държава, на перипетиите на историята, на идеологическите и политическите преобръщания.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки