НОВИНИ

Държавният глава: Приветствам намеренията за активизиране на диалога с Република Северна Македония, но паралелно с това очаквам да бъдат решени и всички отворени проблеми

2022-01-06 13:05:00

Решаването на кризата в Украйна няма да стане със заплахи за употреба на сила или повече оръжие, а с диалог и дипломация, заяви пред журналисти Румен Радев

Приветствам намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът с Република Северна Македония по всички важни теми от взаимен интерес, но паралелно с това очаквам да бъдат решени и всички отворени проблеми. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос днес, след като присъства на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. „Александър Невски“ в София.

По думите на  президента конституционните гаранции за правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и на унищожаване на българското хилядолетно културно и историческо наследство ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може вратата за преговори за членство да бъде отворена за Република Северна Македония.

„България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на братската Република Северна Македония, но това зависи от индивидуалния напредък на всяка страна кандидат“, коментира държавният глава. Румен Радев посочи, че страната ни продължава да бъде открита за диалог и изрази увереност, че всички обещания и ангажименти, поети от нашите съседи за изпълнение на двустранния ни договор, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът на европейската интеграция специално на Република Северна Македония.

 „Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или със заплахи за употреба на сила. Тя няма да стане с повече оръжие и военна сила, а с диалог и с повече дипломация“, заяви президентът Радев в отговор на въпрос. Държавният глава уточни, че не е отправяно искане за разполагане на съюзнически войски в България, така че всякакви спекулации на тази тема са излишни. „Към момента няма ескалация на кризата в Украйна. Нека да отчитаме моментното състояние“, допълни той като посочи, че последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа.

На водосвета на бойните знамена и знамената светини на Българската армия държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред паметника на Незнайния воин.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Изящните творби на Майстора продължават да провокират да се обърнем към нашите корени и човешка същност

19 май 2022 | 19:07
Изложбата „Образът на Майстора“, заедно с експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, се организират от Националната галерия под патронажа на държавния глава Румен Радев

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи

19 май 2022 | 19:07
Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора между президента Румен Радев и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас. Двамата проведоха среща на днес на „Дондуков“ 2, в която участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев: Българската позиция за Северна Македония е ясна и среща все по-голямо разбиране

19 май 2022 | 19:07
Навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция по отношение на Република Северна Македония и тя среща все по-голямо разбиране. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос.

Румен Радев удостои с висши държавни отличия изявени дейци на културата

19 май 2022 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнатите дейци на културата Боян Ангелов, Илка Зафирова, Божидар Николов, Виолета Карапеева и Борислав Иванов.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки