НОВИНИ

Вицепрезидентът и представителят на УНИЦЕФ за България обсъдиха положението на бежанците в пандемията

2021-03-18 17:20:00

Проблемите пред бежанците и в частност на децата бежанци в България, здравният контрол в бежанските центрове и ваксинирането на тази група от хора бяха основни теми на разговора на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България. Джейн Муита високо оцени ангажираността на вицепрезидента с темата за бежанците и помоли за нейната подкрепа по въпросите, свързани с тях.

„Въпросът с ваксинирането на бежанците касае и сигурността на българските граждани. Необходими са превантивни мерки, за да ги предпазим от страхове, породени от слухове и дезинформация“, посочи вицепрезидентът Йотова. В Националния ваксинационен план бежанците не са изрично споменати, най-вероятно са включени в т.нар. уязвими групи. По думите на вицепрезидента те не трябва да бъдат приоритет, но трябва да са посочени в плана. По информация на УНИЦЕФ 60-70% от обитателите на бежанските лагери желаят да се ваксинират.

Илияна Йотова изтъкна, че след бедността и военните конфликти разпространението на заразата на Африканския континент има потенциала да се превърне в още една причина за миграция. „Трябва да бъдем подготвени за това, а не след време отново да лекуваме последствията“, заяви вицепрезидентът.

От УНИЦЕФ представиха данни, според които през 2020 г. се наблюдава ръст на бежанците и мигрантите спрямо предходната година. От транзитна страна България се превръща в желана дестинация. 30% от бежанците са деца, а 70% от тях са непридружени.

На срещата беше обсъден и въпросът за контрола на границите предвид информациите за хванати във вътрешността на България мигранти.

Представителите на УНИЦЕФ информираха вицепрезидента за различните проекти, по които работят.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев поздрави финалистите в международния конкурс по програмиране CodeIT

21 юни 2021 | 18:06
Румен Радев приветства участниците за дръзновението да се занимават именно с програмиране и прилагане на водещи софтуерни продукти в ежедневието. По думите му създадените от тях модели са възможност за нов поглед към настоящето и бъдещето, а волята и упоритостта, с която младите хора доказват своя талант, е и отговорност, защото разработеният софтуер се прилага във всички сфери на обществения живот и моделира обществените отношения.

Президентът Румен Радев освободи със свой указ председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

18 юни 2021 | 14:02
Президентът Румен Радев освободи със свой указ председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

Румен Радев: България очаква прагматичен диалог с Република Северна Македония, който да води до конкретни, устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения

17 юни 2021 | 20:08
Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки