РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на вицепрезидента Маргарита Попова в Брюксел при откриването на конференцията "Политики за българите в чужбина"

2012-11-07 18:00:00

Уважаеми сънародници,
Уважаеми български граждани,
Уважаеми представители на българските общности зад граница,

За мен е изключителна чест и наистина голямо вълнение да бъдем днес заедно тук, в Европейския парламент – мястото, което е символ на демокрацията, на правене на демократични политики, на възможност всеки да говори, да каже това, което иска, за да направим най-разумното и най-доброто за човека, за гражданина, който, научихме се последните 20 години, е първата и най-важната ценност - човекът с неговите права, с неговите стремежи, задължения, най-важната ценност в човешкия род.
 
Много съм щастлива да видя пълна зала от хора – наши приятели, сънародници, които са дошли, за да участват. Това е конференция не на поканените, това е конференция на участниците и аз затова ви приветствам от цялото си сърце. Вие сте онази могъща сила, която заедно с нас в съгласие, в доверие ще говори, ще коментира, ще направим хубав диалог, за да направим една актуализирана, една модерна държавна национална политика за комуникация между националните институции с вас, нашите сънародници и съграждани извън пределите на Република България.
 
Искам непременно да кажа, че днешната конференция е наистина много силна изява на българските национални власти. Тя обаче нямаше да бъде такава, ако я нямаше вашата мотивация, вашето желание да участвате, вашето желание да работите и да кажете всичко това, което ви вълнува и което ви е вълнувало през годините за политиката на родината по отношение на българските общности зад граница.

Днешната национална конференция ще покаже няколко неща.
 
Първо, ще покаже, че диалога с вас считаме и намираме за първостепенна задача, за приоритет.
 
Второ, ще покаже, че България и досега е имала политика за българските общности зад граница, изразяваща се и в закони, и в институции, и в комуникация с вас. Ние оценяваме, че времената са различни, много променени и новата концепция и новата политика за българските общности зад граница трябва да намерят нови форми.
 
Третото нещо, което ще покажем, е новото отношение и разбиране на държавата за това, че политика за българските общности зад граница се прави не затворено, на тъмно и говорейки си ние сами, институциите, в рамките на Република България, а този път тази политика ще се направи със силен акцент отвън навътре. Вие ще участвате, вие ще кажете, вие ще предложите и това, което е възможно, което е на първо място необходимо, трябва да намери отклик в новата модернизирана, подобрена и очаквана от вас национална политика за българските общности зад граница.
 
Искам да добавя и още нещо. От пет години Република България е член на Европейския съюз. От шест. Нашата родина е в ново измерение. България и Румъния вече са външна граница на Европейския съюз и една нова политика по отношение на българските общности зад граница трябва непременно да има и тези въпроси предвид. Европейска политика, политика в европейски контекст, съобразена с много ключови понятия, които до момента не бяха третирани от страна на националните власти, а именно интеграция, миграция, диалог, демографска криза, демографски проблеми, участие и участие, и участие. Вашето участие е моята гордост днес и утре и в дните оттук насетне, когато ние ще продължим да работим заедно.
 
Искам и аз, както и г-н Стоянов, да си пожелаем успех на конференцията, в добро разбирателство, в интелигентен и в хубав диалог да очертаем възможностите за вашето участие, на първо място, и нужните ни, най-важните приоритети на стратегията, чиято обща рамка нашата изпълнителна власт в момента е подготвила и тя беше обсъдена през м. юни, когато направихме и първия съвет, посветен на българските общности зад граница.
 
Вълнението на всички нас е голямо и желанието за добър диалог и за ползотворна работа, която, надявам се, ще приключи утре в края на работния ден с един заключителен документ, в който ще отразим най-важното, до което заедно ще достигнем в рамките на двата работни дни.
 
Благодаря ви и на добър час!

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента Румен Радев при откриването на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН

22 септември 2021 | 08:08
21 септември, 2021 г.

Слово на президента по случай Съединението на България

7 септември 2021 | 09:09
06.09.2021г., Пловдив

Слово на президента Румен Радев на честването на 144 години от Шипченската епопея

21 август 2021 | 12:12
21 август 2021 г.

Румен Радев: Овладяването на здравната и миграционната кризи изисква организация, усилия и финансов ресурс

16 август 2021 | 20:08
Изявление на държавния глава след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID–19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки