РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев по случай отличаването с Почетния знак на президента на български журналисти

2020-11-17 14:58:00

Уважаема г-жо Вицепрезидент,
Уважаема г-жо Тодорова,
Уважаема г-жо Заркова,
Уважаеми г-н Гетов, г-жо Кънева, проф. Райчева


За мен е чест да връча отличия на едни от най-авторитетните имена в българската журналистика и обществен живот.

Техните професионални качества и постижения са безспорни и известни на всички. Защото в тази професия нито провалът, нито успехът могат да бъдат скрити, защото журналистът работи пред очите на цялото общество.

Милен Гетов, Даниела Кънева и Лилия Райчева свързваме с едни от най-добрите традиции и високата класа в българската журналистика. Тяхната дейност е пример за отстояването на смисъла и честта на професията и безспорно могат да бъдат наречени съвременни будители.

Силата на телевизията да привлича и да възпитава многобройна публика личи в поредицата знакови продукции, плод на таланта на Милен Гетов.

Стотиците репортажи на Даниела Кънева са класически образци на интелигентна, вдъхновяваща и отговорна към зрителя публицистика.

Визията на проф. Райчева за качествена журналистика оживя в създадените от нея телевизионни предавания като известното на всички българи „Минута е много“.

Отличията, които днес получавате са признание на цялото ни общество за Вашия безспорен професионализъм, за Вашите успехи и най-вече за ценностен мироглед, отдадени изцяло на интересите на българското общество.

Споделям убеждението, че отговорността на журналиста пред аудиторията е да информира безпристрастно, да разкрива нови хоризонти, да анализира и критикува, но винаги уповавайки се на своята собствена съвест и само с талант и труд това е трудно постижимо. Трябва и смелост. Смелост да рушиш догми, да преодоляваш ограничения и да оставаш верен на своите убеждения. Затова ние дължим признание на онези журналисти, които с труд, талант и кураж в продължение на годините доказваха, че медията и обществото са съюзник в търсене на новото, в отстояването на истината, в защитата на неотменимите права и ценности.

Нещо повече, вярвам, че високите професионални и обществени оценки ще мотивират повече български журналисти да бъдат изразители на непокорния дух и нецензурираната съвест.

Уважаеми отличени, стойността на Вашия успех е много по-голяма от Вашите лични постижения, защото вие вдъхновихте хиляди млади хора и оставяте редица последователи, готови да работят със същата неугасваща енергия за просперитета на България.

Искрено ви поздравявам с отличията и ви пожелавам много здраве, бодър дух и удовлетворение.

На добър час.
 


 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Президентът Румен Радев: Настана моментът ние да обърнем времето и всеки според силите си да вземе участие в общото ни дело да си върнем държавата

20 юли 2021 | 12:12
Слово на държавния глава в град Карлово по случай отбелязването на 184 години от рождението на Васил Левски

Румен Радев: Всички наши победи са рожба на единението

6 май 2021 | 09:09
Приветствие на президента Румен Радев по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май

Обръщение на президента Румен Радев към народа и 45-ото Народното събрание

15 април 2021 | 13:01
15 април, София

Държавният глава: Който не гласува, оставя на произвола на чуждия избор съдбата на Родината, своята и тази на близките си хора

1 април 2021 | 15:03
Обръщение на президента Румен Радев към народа

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки