РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Лекция на президента Румен Радев пред Европейската организация за публично право на тема „Универсални човешки ценности и върховенство на закона: стълбове на европейското развитие“

2020-10-16 17:31:00
Уважаеми президент Павлопулос,
Скъпи приятелю, 
Уважаеми професор Флогаитис,
Дами и господа,
 
Огромна привилегия е да говоря пред такава престижна организация и да направя обръщение към такава голяма публика. В самото начало, бих желал да изразя високата си оценка за мисията и дейностите на Европейската организация за публично право. За мен е чест да се наредя до лектори и изтъкнати колеги като президента Павлопулос, президента на Италия Матарела и президента на Португалия Соуса. Образователният ми ценз и професионално минало нямат връзка с публичното право, въобще с нито един клон на правото. Твърдо вярвам, обаче, че благородната мисия на Европейската организация за публично право заслужава да бъде подкрепена от всеки отговорен политик и държавник. 
 
Президент Павлопулос,
 
Винаги съм се възхищавал на мъдростта Ви и способността Ви да фокусирате дискусиите ни върху жизненоважните принципи на върховенството на закона и човешките права. Благодаря Ви за учтивите думи, за доверието и приятелството през годините. 
По време на първото ми официално посещение в Гърция ние изградихме здрава връзка и разглеждам срещите ми днес с президента Сакеларопулу и министър-председателя Мицотакис като продължение на готовността ни да разширим и задълбочим стратегическото сътрудничество между Гърция и България.
Леко ще се отклоня от теоретичните аспекти на лекцията и ще споделя някои мисли и важни моменти от днешните ми дискусии с министър-председателя и президента на Гърция. Трябва да се разделим с парадигмата, че гръцките проблеми са само гръцки, а българските проблеми са само български. Не, гръцките и българските проблеми и предизвикателства са европейски проблеми и предизвикателства. И в основата на същността на Европейския съюз стои нашата солидарност. Трябва заедно да се борим за нашите общи европейски ценности, за нашите общи културни, социални и икономически постижения и да ги защитаваме заедно. Мисля, че присъствието ми тук е стъпка в тази посока на солидарността и стратегическото ни партньорство.
 
Помня срещите с колегите президенти и това, че сме спорили за много неща, свързани с публичното право. Трябва да споделя, че Вашето включване беше жизнено важно, за да се върнем към същината на нашия съюз. Така, че благодаря Ви още веднъж, г-н Павлопулос за Вашия огромен принос към нашата успешна работа.
 
За второ поредно десетилетие Европейската организация за публично право високо носи факела на върховенството на закона и спазването на човешките права. И не става въпрос само за публично право, a за ценности, които са дълбоко вкоренени в основата на нашия ЕС – ценности, които ни обединяват и ни правят по-силни и успешни. Жизненоважно е да защитаваме тези ценности днес, когато глобалните технологии и изострящите се политически и социални противоречия господстват в  обществата ни. Именно затова ролята на Европейската организация за публично право нараства на фона на тази политическа картина. 
 
Свободата, демокрацията и човешките права са висшите цели на много поколения, положили усилия и направили саможертви в името на това, тези ценности да станат достояние на днешните общества. Това са най-висшите достижения на нашата цивилизация. Когато говорим за тези ценности днес, трябва да признаем обаче, че те далеч не са постигнати напълно и далеч не се прилагат в пълна сила. Въпреки това вярвам, че в днешния свят на предизвикателства, несигурност и дълбоки трансформации тези ценности остават нашия морален компас и си заслужават всяко усилие да ги защитим.
 
В исторически план европейските ценности ни доведоха до принципите на върховенството на закона и държавата на социалното благоденствие. Те се отличават във всяка отделна държава в Европа, но са и стълбовете на нашия общ европейски интеграционен проект. Вярвам, че на основата на тези ценности трябва да определим посоката на развитие на обществата ни и да се стремим към най-добрия възможен начин на управление, посвещавайки усилията си на принципите на върховенството на закона и демокрацията. Европа е уникално геополитическо пространство и общество, основано на модел, чиято цел е създаването на връзка между пазарната икономика и възможно най-голяма защита на човешките и социални права. 
 
Историята е доказала, че за някои политици е предизвикателство да управляват държавата демократично, оценявайки всяка крачка, която предприемат, през призмата на отстояването на свободата, демокрацията, върховенството на закона, свободата на медиите, която е много важна в наши дни. Това е най-трудният начин на управление. Знаете това по-добре от мен заради дългия си опит в политиката. Мисля, че всяко политическо решение трябва да е в съответствие с  тези водещи принципи. Затова, понякога изглежда, че в Европа сме бавни и неефективни във взимането на своевременни решения. Помните нашите дълги спорове. Ние, европейските президенти, сме спорили помежду си много за проблемите, които имаме при  формирането на своевременни решения, за скоростта на процеса на взимане на решения в Европа. В същото време някои геополитически и регионални сили нямат подобно задължение. Те нямат това морално задължение да се подчиняват на подобни правни принципи и ценности като нас. Затова в краткосрочен аспект те са по-бързи, изглеждат по-ефективни, много често приличат на „спринтьори“, възползвайки се от бързия старт, докато при нас е много по-сложно да взимаме своевременни решения. Понякога дори е почти невъзможно. Въпреки това вярвам, че човешкото развитие не е спринт, а маратон и съм убеден, че ние ще спечелим в дългосрочен план, тъй като имаме много по-силна морална основа, изградена от нашите ценности. 
 
Днес всички знаем, че Европа преживява трудни времена. Трудностите при усъвършенстване на “acquis communautaire” като се използват общи критерии, споделени от всички страни-членки, пораждат скептицизъм относно способността на Съюза да се справя с проблеми и да бъде  по-близо до гражданите. Това се дължи отчасти на обстоятелството, че нашите общества следват модел, в който гражданите упражняват по-ефективен контрол на национално, отколкото на европейско ниво. Затова трябва да увеличим усилията си за създаването на по-добра европейската законодателна система, но това трябва да е основано на експертиза и познание. Именно това създава възможности за разгръщане на дейността на организации като EPLO, изградени на опит и научно познание.
 
Нашите общества са изправени пред предизвикателства, които са не само свързани с европейския ни проект, но имат и универсално и глобално измерение. В ерата на глобалните технологии и изкуствения интелект, трябва да бъдем много внимателни и да се погрижим да развием технологиите и изкуственият интелект, така че те да служат на нашите ценности и да ги защитават. Ако се провалим, това може да е краят на цивилизацията ни. 
 
Съществува и друг отдавнашен дебат, който е по-скоро философски, отколкото юридически. Той е относно това кой подход има превъзходство, кой подход е по-честен, морален и полезен за обществата ни. Трябва ли законодателството да следва социалното развитие чрез прилагане и подчиняване му на ежедневния живот и поведение, или социалното поведение и развитие трябва да следва моралните принципи, интегрирани в нашето законодателство.  
 
Според мен на първо място и над всичко трябва да бъдат ценностите и законодателството и правото трябва да служат на тях. Това е висшият  обществен интерес. В момента в България тече много интересен конституционен дебат – отговаря ли Конституцията ни на социалното и политическо развитие на страната? Имаме ли нужда от чисто нова конституция или поправки в съществуващата са достатъчни? Независимо какъв ще бъде подходът, не трябва да си позволяваме каквито и да е опити институционални, партийни или лични интереси да доминират в нашата Конституция. 
 
Осигуряването и прилагането на познание за върховенството на закона в Европа и извън нея е благородна мисия. Предоставянето на обучение за юристи и представители на държавната администрация, каквато е основна задача на тази организация, заздравява демократичната архитектура на страните и обществата – архитектура основана на права, задължения и избори, които можем да правим. Такава архитектура е от полза за целия свят. 
 
Г-н президент Павлополус, смятам, че Вашата дългосрочна принадлежност към целите на EPLO, демонстрира ангажираността на гръцката държава и институции към демокрацията. Не е изненада, че нацията, която даде на човечеството понятието за демокрация и отговорно управление е на предна линия в общите ни усилия да изградим демократични и проспериращи общества. 
 
От наша страна, няма да си позволим да лишим Вас и Вашата организация от силната ни подкрепа. Това е от полза за общото ни бъдеще и дълг към нашите нации, към европейския проект и към следващите поколения. 
 
Благодаря още веднъж за поканата и ще добавя още няколко думи към професор Флогаитис – вярвам, че с тази благородна мисия и своя капацитет, Европейската организация за публично право може и трябва да бъде сред участниците в новия европейски сезон, да разкрива и утвърждава правила и социални модели, които водят до ново, много по-високо качество нашия съвместен живот. 
Благодаря Ви още веднъж. За мен е удоволствие. Ще бъда повече от щастлив, ако продължим нашето сътрудничество в духа на нашите ценности. 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев по случай отбелязването на 146 години от Освобождението на България

3 март 2024 | 13:01
3 март 2024 г., връх Шипка

Слово на държавния глава Румен Радев по случай 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

19 февруари 2024 | 18:06
19 февруари 2024 г., София

Новогодишно обръщение на държавния глава Румен Радев

1 януари 2024 | 08:08
2023-2024 г.

Национално изказване на президента Румен Радев в рамките на Конференцията по изменение на климата COP28

5 декември 2023 | 12:12
2 декември 2023 г., Дубай, Обединени арабски емирства

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки