РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента Румен Радев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии в България

2020-02-03 15:10:00

Добър вечер и добре дошли.

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми заместник-министри,

Уважаеми народни представители,

Ваши превъзходителства,

Дами и господа,

Едва ли има по-подходящо място, в което ние българите да посрещнем представителите на света. Добре дошли в музея на вековната българска история и култура.

Изключително се радвам да видя всички вас – представителите на дипломатическия корпус в България, да приветствам с добре дошли още веднъж тези, които връчиха своите акредитивни писма през изминалата година и дори днес вашата бройка се увеличи с още четирима.

Измина една динамична година. Година, наситена с много събития. Тези събития в такава степен се застъпваха и като мащаб, и като време, че няма време за пълноценни коментари и анализи.

Разместването на световните политически и икономически центрове естествено увеличава нестабилността и в тази обстановка е истинско предизвикателство да реализираме пълноценна многостранна дипломация, защото изкушенията от едностранни  действия, с всички рискове, които произтичат от тях за сигурността, са факт.

Искам да ви уверя, а и вие го виждате ежедневно във вашата работа тук, в България и с българските институции – с президентството и с Министерството на външните работи, че България е предсказуем и надежден партньор.

България води политика за стабилност и сигурност, политика за утвърждаване на диалога и сътрудничеството. Неслучайно от високата трибуна на 74-ата сесия на ООН призовах отново за утвърждаване на принципите на мултилатерализма. Настоях отново диалогът и сътрудничеството да бъдат водещи в решаване на всички предизвикателства, пред които сме изправени, а те никак не са малко.

Светът днес се задъхва от конфликти, от терористични акции, религиозен фундаментализъм, климатични промени, въпроси, които стават все по-приоритетни, защита на правата на човека, предизвикателствата, свързани с бедността и неравенствата, които именно пораждат голяма част от тези кризи.

По отношение на нашата регионална политика, България е предсказуем съсед, който работи за утвърждаване на принципите на добросъседството и за развитие на динамични и пълноценни отношения с всички свои съседи.

Западните Балкани продължават да бъдат във фокуса на  българската външна политика и ние продължаваме с всички възможни действия и инициативи да връщаме европейския и не само европейски фокус върху този регион, без който не може да има сигурна, стабилна и просперираща Европа.

Основно приоритетно направление остава нашето членство в ЕС и конструктивният глас на България за утвърждаване на единството, за преодоляване на различията за търсене на рационални пътища да решим предизвикателствата пред Съюза – задълбочаващи се неравенства, различни скорости, предизвикателствата най-вече пред механизмите, по които ние взимаме решения и определяме нашите дългосрочни приоритети.

 „Зелената сделка“ е само един от приоритетите на ефективната, ефикасна европейска политика. Ние трябва да преодолеем и различията, но това, както много пъти го твърдя, няма да стане само с програми за социално и икономическо сближаване. Ние трябва да търсим начин да постигнем сближаване в образованието и в научните изследвания, защото само успешното образование и наука могат да бъдат гарант за икономически просперитет.

Утвърдихме нашите конструктивни и пълноценни отношения и извън рамките на ЕС. Тази година имаме вече интензивен стратегически диалог със САЩ. Издигнахме нивото на партньорство с Китай до ниво стратегическо партньорство. С Русия продължаваме ползотворни, ефективни, взаимноизгодни отношения в редица важни области. Продължаваме да интензифицираме своите отношения и с Япония и очаквам близките дни да има последващо развитие от моето посещение там със солидна японска делегация. И с всички останали региони – и със страните от Латинска Америка, и Близкия Изток, и Северна Африка, и Индия, и Централна Азия – България развива своята миролюбива политика на утвърждаване на сътрудничество, диалог и това, което ние искаме – ефективни взаимноизгодни проекти в икономиката, в науката, в образованието.

Искам да благодаря на всички вас, които работиха неуморно през годината ние да задълбочаваме взаимоотношенията си във всички важни области от взаимен интерес. Продължаваме с инвестициите, продължаваме с проектите, продължаваме със засилването на търговския обмен. България е страна, която търси нови иновативни форми на сътрудничество и благодаря на всички вас, които давате своя принос.

Виждам, че има и хора без слушалки и искам да ви поздравя за още едно важно събитие, което се случи тази година. Учреди се клуб на посланиците, които говорят български език. Благодаря, че ме поканихте на вашето първо събиране. Аз ви обещавам, че ако наберете тази година още пет члена, срещата ще бъде този път при мен. Така че бъдете по-активни, стимулирайте се един друг. Това е начинът да опознаете по-добре нашата вековна култура, прекрасните традиции на нашия народ, духът на българите. Гарантирам ви, че така ще бъдете и вие много по-успешни.

Благодаря ви за всички благотворителни инициативи в подкрепа на българските деца, в подкрепа на възрастни хора. Това означава много за нас.

Искам да ви поздравя с настъпилата 2020-а година, но да не пропусна и нещо важно – в днешните динамични времена на глобализация българите вече са по всички краища на света. Няма държава, в която да няма наши сънародници и ви благодаря затова, че откликвате и помагате на всички наши инициативи с вицепрезидента г-жа Йотова да помагаме нашите сънародници зад граница по-добре да отстояват своите социални и образователни права, да запазват своята национална идентичност, традиции и език.

Искам да ви благодаря и да ви уверя, че и през тази година ще работим интензивно, отговорно и конструктивно. Президентската институция остава отворена за всички ваши инициативи.

Да пожелая на вас и на вашите семейства здраве, лични успехи и професионално удовлетворение, разбира се, защото съм убеден, че България е едно от най-добрите места, където един посланик с инициативи може да ги разгърне.

Успешна година и на добър час.

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Президентът Румен Радев: Настана моментът ние да обърнем времето и всеки според силите си да вземе участие в общото ни дело да си върнем държавата

20 юли 2021 | 12:12
Слово на държавния глава в град Карлово по случай отбелязването на 184 години от рождението на Васил Левски

Румен Радев: Всички наши победи са рожба на единението

6 май 2021 | 09:09
Приветствие на президента Румен Радев по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май

Обръщение на президента Румен Радев към народа и 45-ото Народното събрание

15 април 2021 | 13:01
15 април, София

Държавният глава: Който не гласува, оставя на произвола на чуждия избор съдбата на Родината, своята и тази на близките си хора

1 април 2021 | 15:03
Обръщение на президента Румен Радев към народа

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки