РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев в началото на концерта за официалното откриване в Брюксел на Българското председателство на Съвета на ЕС

2018-02-05 17:16:00

Уважаеми дами и господа,
Ваши превъзходителства,
Скъпи сънародници,


От началото на годината България пое председателството на Съвета на Европейския съюз.  Днес отбелязваме тържествено това събитие тук, в Брюксел, и то в тази уникална зала, която сама по себе си е един урок по Европа. За България, за нашата хилядолетна култура, за нашето председателство може да се говори много. Но след силните приветствия на министър Лиляна Павлова и на министър Банов ми е трудно да добавя нещо повече.

Но искам да отдадем дължимото на нашите домакини с историята, която чух лично от господин Пол Дюжарден на влизане в този невероятен комплекс. В него един изтъкнат белгийски архитект, Виктор Орта, е въплътил и синтезирал практичното и естетичното. След края на Първата световна война правителството отказало средства за тази сграда, но ценителите на изкуството събрат спомоществования. Може би тогава, повече от всякога, европейците са съзнавали, че изкуството е лек за раните от войните.

Днес, когато бизнес-сградите в Брюксел се множат, това пространство се превръща в оазис. Защото тъкмо БОЗАР ни напомня, че Европа трябва да е не само рационална, но и духовна. Че обединена Европа е гарант за мира и прогреса, а нашето културно наследство е онова, което ни прави уникални като континент.

В София председателят Туск разчувства всички с речта си на български. Затова днес ще си позволя да цитирам един полски поет, Леополд Стаф.

Градих върху пясък
и рухна.
Градих върху камък
и рухна.
Днес почвам градежа
от пушека на комина.

Всички ние трябва да осъзнаем, че нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух, и тъкмо този дух е най-солидната основа на дома ни.

И последно - знаете как се изписва БОЗАР на френски: с девет букви и един знак. Преди години нашите домакини имаха добрата идея да приемат името на този чудесен комплекс да се изписва просто BOZAR – така, както се чува, с пет букви. Това също е урок по Европа. Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят.

Благодаря ви за вниманието и пожелавам приятни минути с българската култура и с нашите възхитителни артисти!
 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев по случай отбелязването на 146 години от Освобождението на България

3 март 2024 | 13:01
3 март 2024 г., връх Шипка

Слово на държавния глава Румен Радев по случай 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

19 февруари 2024 | 18:06
19 февруари 2024 г., София

Новогодишно обръщение на държавния глава Румен Радев

1 януари 2024 | 08:08
2023-2024 г.

Национално изказване на президента Румен Радев в рамките на Конференцията по изменение на климата COP28

5 декември 2023 | 12:12
2 декември 2023 г., Дубай, Обединени арабски емирства

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки