РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България

2018-02-01 11:21:00

 

Уважаема госпожо вицепрезидент,

Уважаеми господин вицепремиер,

Уважаеми заместник-министри,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми секретари и съветници,

         Добре дошли на всички Вас в този прекрасен музей, в който днес символично България със своята хилядолетна история се среща със света. С настъпилата 2018 г. искам да ви благодаря за изключително резултатната дейност за нашето сътрудничество през изминалата година и да ви благодаря за всичко това, което правите за развитието на нашите двустранни отношения между България и всички държави, които вие представлявате.

         От 1 януари България пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Това за нас е едновременно и предизвикателство, и отговорност, и отговорна възможност. Очакват ни напрегнати месеци, но ние имаме ясни цели, ясни приоритети. България трябва да бъде инициатор и модератор на дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа. Ценностите, от които се ръководим, са солидарност, политическо единство, сигурност. Разбира се, важно за Съюза е намаляването на различията в икономическото развитие и жизнения стандарт между Изтока и Запада, Севера и Юга.

         Едното от големите предизвикателства е да търсим баланс в едновременното поставяне на масата на стратегическите дългосрочни приоритети за Съюза и въпроси, които не търпят отлагане, като миграционната криза, като охраната на външните граници на Съюза, като дебатите около многогодишната финансова рамка, намаляващия бюджет в резултат на Брекзит и как този бюджет ще бъде балансиран, така че да не страдат социалните политики и сигурността на Съюза.

         Що се отнася до кохезионните фондове, въпросът не е дали, а как те трябва да бъдат приложени по най-ефективен и резултатен начин. Защото уникалното достояние на Европейския съюз е солидарността. И ние трябва да работим така, че тази солидарност да бъде запазена и развивана.

         Значимият приоритет на нашето председателство са Западните Балкани. Искам да се обърна към всички посланици от този регион и да кажа - да, ние твърдо стоим зад този приоритет. Защото без да върнем вниманието на Европа към този регион, Европа не може да бъде единна, сигурна и стабилна. Европейското призвание на страните от Западните Балкани не подлежи на дискусия изобщо. Но когато водим този дебат, трябва да бъде ясно, че оценката се основава на индивидуалните постижения на всяка една страна. Разбира се, ние сме готови, и го правим с целия наш опит и експертиза, да помагаме за ефективни, за реални реформи, за напредък, за по-голяма свързаност на региона.

         Европейското председателство отваря нова врата за нас. Наред с него, наред с важните въпроси от европейския дневен ред, ние се вглеждаме по-внимателно и в нас самите. Извеждаме напред и нашия национален ред, където е свършена много работа, имаме постигнати значими успехи, но има и области, в които ни чака още много работа и постигането на още много резултати.

         Разбира се, председателството на Съвета на Европейския съюз не означава, че то следва изцяло дневния ред на нашата външна политика. Що се отнася до направленията извън Европа, нашето стратегическо партньорство със САЩ и взаимодействието в рамките на НАТО продължават да бъдат крайъгълен камък на нашата сигурност. Проектите по линия на европейската отбрана и на постоянно структурираното сътрудничество не трябва да дублират, а напротив, да допълват способностите, генерирани в рамките на НАТО. И е много важно да предоставят много по-добри условия за интеграция на европейската отбранителна индустрия и наука.

         През изминалата година се ръководих от ясното съзнание, че нашата външна политика трябва да се формира тук, в София. И точно вие, ръководителите на дипломатическите мисии, имате огромна роля за това тази политика да се основава на откритост, на принципност, на предвидимост, за да печели приятели и партньори навсякъде по света.

        На тази основа трябва да се развиват отношенията ни с всички останали държави - с акцент на големите съседи на Европейския съюз, от които зависи нашата обща сигурност, с акцент на Русия, с която ни свързват тесни исторически, културни и духовни връзки, с акцент на държави като Индия, Китай, Бразилия и на много други държави от Африка, Азия, Латинска Америка с голям инвестиционен потенциал и развиващи се икономики. С особен акцент на държавите, с които до неотдавна имахме много активни – и политически, и търговско-икономически отношения. И наш дълг е съвместно, заедно с вас, ние да възстановим и да наградим тези ползотворни в миналото отношения.

         Тежките кризи в региона на Близкия изток налагат търсене на колективни подходи за тяхното разрешаване. България като външна граница на Европейския съюз е изключително заинтересована от бързото урегулиране на конфликтите в Сирия и в Йемен, от нормализиране на отношенията между Катар и другите страни от Залива, от ликвидирането на остатъците на Ислямска държава и стабилизирането на Ирак. България има своето активно участие и за стабилизиране на Афганистан.

         Ние подкрепяме активно всички мирни инициативи на Организацията на обединените нации, участваме активно във формирането на политиките на Европейския съюз за стабилизиране, сигурност, икономическо развитие на Азия и Африка. Много важна е точно работата с вас в това направление.

         Искам също да Ви споделя, че през годината представлявах и България на сесията на Общото събрание на ООН и на много други важни международни форуми. Считам, че България трябва активно да участва на всички форуми, на всички формати в международен план, които предоставят важни инструменти за съхраняване на мира и за неутрализиране на ефектите от стихийната глобализация. А предизвикателствата пред нас са много. Това е кризата в сигурността. Това са и климатичните промени. Това е и бедността в глобален мащаб, и борбата с религиозните течения, с религиозната радикализация, с всичко, което заплашва сигурността на нашите страни. В тази връзка мисля, че можем да постигаме успех само и единствено, ако работим заедно, ако кажем не на насилието и не на дискриминацията.

       Тази година ние ще отбележим 75 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Важно е така да отбележим тази годишнина, че световната общност да научи повече за този уникален подвиг на българската общественост в едни от най-мрачните години за Европа. Така да информираме тази общественост, че прояви като ксенофобия, като езика на омразата, като антисемитизма никога повече да не могат да определят атмосферата, в която живеем.

      Уважаеми дами и господа, искам още веднъж да Ви благодаря за нашата успешна съвместна дейност, за Вашата активна подкрепа. Искам да си пожелаем и през следващите години да работим все така заедно, активно, в интерес на бъдещето и просперитета на нашите страни и народи.

 

Благодаря Ви!

 

 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев по случай отбелязването на 146 години от Освобождението на България

3 март 2024 | 13:01
3 март 2024 г., връх Шипка

Слово на държавния глава Румен Радев по случай 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

19 февруари 2024 | 18:06
19 февруари 2024 г., София

Новогодишно обръщение на държавния глава Румен Радев

1 януари 2024 | 08:08
2023-2024 г.

Национално изказване на президента Румен Радев в рамките на Конференцията по изменение на климата COP28

5 декември 2023 | 12:12
2 декември 2023 г., Дубай, Обединени арабски емирства

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки