ФОТО ГАЛЕРИЯ

Пред паметника на капитан Петко Войвода, заедно с президента Радев, почит отдадоха и наши общественици, както и министърът на културата Велислав Минеков. Президентът Румен Радев откри официално галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица. Румен Радев и Стево Пендаровски присъстваха на подписването на споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Медийната информационна агенция (МИА). Отдаване на почит пред паметника на капитан Петко Войвода в Рим. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република. Среща на държавния глава Румен Радев с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република.

Посещение на президента Румен Радев в Рим и Ватикана

2021-05-26 13:54:00

Държавният глава Румен Радев е на посещение във Ватикана и Италианската република. Президентът ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. В рамките на визитата държавният глава посети светите за българите места.

За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с българската делегация пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

В Рим, държавният глава Румен Радев отдаде почит пред паметника на легендарния български войвода и революционер капитан Петко Войвода. По-късно президентът участва в официалното откриване на галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица. В Представителството на Европейската комисия в Рим президентите Румен Радев и Стево Пендаровски присъстваха на подписване на споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция /БТА/ и информационната агенция на Република Северна Македония МИА. 

Държавният глава Румен Радев и българската делегация бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът проведе  среща с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич.

Държавният глава присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. В базиликата се намира гробът на Свети Кирил. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Президентът Румен Радев и президентът на РСМ Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, посетиха и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

В Рим българският държавен отдаде почит пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица. Румен Радев посети и църквата „Св. Павел ала Регола“, предоставена за богослужение на българската общност.  

 

ОЩЕ ОТ ФОТО ГАЛЕРИЯ

Президентът Румен Радев посети Залцбург по покана на австрийския си колега Александер Ван дер Белен

26 юли 2021 | 14:02
Снимки: Peter Lechner/HBF

Президентът Румен Радев участва в тържественото връчване на дипломите на курсантите от Националния военен университет "Васил Левски"

24 юли 2021 | 21:09

Президентът участва в Сливен в отбелязването на 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

18 юли 2021 | 19:07

Посещение на държавния глава Румен Радев в Силистра

16 юли 2021 | 14:02

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки