НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Президентската институция ще продължи да бъде активен партньор при решаването на значимите социални въпросиrnrn

2012-03-08 08:30:00

Президентската институция ще продължи да бъде активен партньор при решаването на значимите социални въпроси у нас. Имаме своите добри контакти с профсъюзните организации и този диалог ще се развива и в бъдеще. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес на “Дондуков” 2 с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. Шарън Бъроу е на посещение у нас по повод откриването на международната конференция "Заетост и доходи - диалог за растеж и по-добро бъдеще на България". В срещата участваха председателите на КНСБ и КТ “Подкрепа” Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев.

Росен Плевнелиев и Шарън Бъроу се обединиха около позицията, че Глобалният пакт за заетост на Международната организация на труда, чиято цел е намирането на работещи мерки за възстановяване на националните икономики от кризата и по който България е една от десетте пилотни страни, ще докаже своята приложимост и ще подобри показателите на страната ни в реалната икономика и социалната сфера. Обща бе и тезата, че дори и малки по обем инвестиции в енергийната ефективност и “зеления икономически растеж” водят до качествено подобряване на бизнес средата и създават предпоставки за съществено увеличаване на заетостта. Държавният глава отбеляза, че тези въпроси ще намерят своето решение с определянето на приоритетите в процеса на актуализиране на националната енергийна стратегия.

Президентът Плевнелиев посочи пред Шарън Бъроу, че в своята реч при полагането на клетва като държавен глава е дал обещание президентската институция да работи за постигането на икономически растеж, основан на устойчива социална среда и подчерта, че продължава да счита това за свой ангажимент. “В България не се чувстваме добре, когато заемаме първото място в европейските класации по най-ниски доходи, енергоемкост на производството и лоша инфраструктура и ще направим необходимото да променим това”, каза той.

Президентът запозна Шарън Бъроу с подготовката на страната ни да изготви през 2012 г. своята Национална програма “България 2020”, като част от общоевропейската стратегия “Европа 2020”. Държавният глава подчерта, че в работата на обществените съвети към президентската институция ще бъдат включени и представители на синдикатите, научните среди, експерти от неправителствени организации. Председателите на КНСБ и КТ “Подкрепа” приветстваха готовността на президентската институция да участва активно в търсенето на ефективни решения на въпросите за икономическото развитие, екологията и социалната сфера.

Шарън Бъроу изрази удовлетворението си от активната социална и експертна дейност на водещите синдикални организации в България и подчерта нуждата от възстановяване на доверието на обществото в социалния диалог и спазване на поетите вече ангажименти. Тя отбеляза, че антикризисните мерки, които държавите предприемат днес не могат да бъдат изчерпани с фискалните ограничения и икономии и следва да акцентират върху разкриването на работни места и насърчаване на заетостта.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младите българи

14 юни 2024 | 13:01
Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се проведе в Стара Загора

Вицепрезидентът Йотова беше гост на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“

14 юни 2024 | 11:11
Дългата биография и творчеството на Божинов са прочит на бурните и изпълнени с трагизъм години на младата Трета българска държава, на перипетиите на историята, на идеологическите и политическите преобръщания.

Президентът: Въвеждането на безпилотните системи в Българската армия е изискване на бъдещето

13 юни 2024 | 17:05
Държавният глава посети учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, където се проведе състезание по управление на безпилотни летателни апарати

Вицепрезидентът в Минно-геоложкия университет: Политическите решения са обречени на неуспех, ако не се основават на експертизата на професионалистите

12 юни 2024 | 15:03
Илияна Йотова връчи дипломите на придобили научни степени и академични длъжности

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки