НОВИНИ

Президентът Радев обяви Борис Михов за победител в международния конкурс по програмиране „CodeIT”

2024-06-03 18:04:00

Програмирането и информатиката се наложиха като универсален език, който обединява любознателни и ангажирани към бъдещето на света хора. Затова страната ни трябва да насърчава и подкрепя стремежа на програмистите ни, които допринасят за подобряването на различни сфери от живота. Това заяви държавният глава по време на церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране “CodeIT”.

По традиция състезанието се състои под патронажа на държавния глава, а организатор е софтуерната компания "Мусала Софт". Тази година в конкурса по състезателно програмиране се включиха участници от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония  и Хърватия, а президентът Радев връчи грамотата на победителя Борис Михов.

В приветствието си към финалистите държавният глава заяви, че патронажът на състезанието е израз на разбирането на президентската институция за ангажираността на участниците към бъдещето ни и за необходимостта все повече програмисти от различни държави да се включват в конкурса. В надпреварата тази година са се съревновавали участници в широк възрастов обхват. По думите на президента, това показва, че информатиката и програмирането заемат важна част от не само в науката, но и в практико-приложната дейност за развитието на света във всички сфери на икономиката, на обществения и на социалния живот.

Президентът поздрави организаторите и партньорите на конкурса за възможността, която дават на състезателите да разгърнат по най-добрия начин способностите си и да формират в тях нагласа за реалния живот чрез поставяне на различни казуси.

Конкурсът “CodeIT” е създаден през 2000 г., като през 2013 г. става международен и наред с това въвеждат задачи за състезатели до 8-и клас. В различните издания през годината са се включили повече от 2300 състезатели от над 20 държави. Партньорите на инициативата са от академичната, образователната, научната и бизнес сфера.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки