НОВИНИ

Снимка: Пресслужба на Ватикана Снимка: Пресслужба на Ватикана Снимка: Пресслужба на Ватикана

На аудиенцията на президента Румен Радев при папа Франциск Светият отец пожела на България и българския народ здраве, мир и благоденствие

2024-05-23 16:21:00

Българският държавен глава бе приет от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май

По време на аудиенцията на президента Румен Радев при папа Франциск по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, Светият отец пожела здраве, мир и благоденствие на България и българския народ. Държавният глава се срещна с главата на Римокатолическата църква, заедно с водената от него делегация, в която има представители на Българската православна църква, на Католическата църква в България, общественици, дейци на културата и музикалното изкуство. В рамките на визитата си във Ватикана българският президент проведе среща и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

„Нека вашите млади хора бъдат по-силно „вкоренени“ в България и нека знанията, които получават, да бъдат насочени към бъдещето, така че народът ви да успява“. Това послание е отправил папа Франциск по време на разговора си с президента Румен Радев. Държавният глава посочи, че папа Франциск е пожелал и в България да се раждат повече деца и те да получават достойно образование, обвързано с възпитание, за да растат с уважение и познаване на българската история, литература, език и култура.

„Най-добрата приемственост в традициите и националния дух е между поколенията и затова папа Франциск ни пожела да пазим жива и да укрепваме връзката между поколенията“, подчерта Румен Радев. Според Светия отец е необходимо да се грижим повече за възрастните хора, защото те заслужават уважение. Във връзка с това папа Франциск е подарил на президента литография, показваща именно връзката между поколенията, на която е изобразен млад човек, подаващ ръка на по-възрастен, за да му помогне да се изправи.

Най-голямото предизвикателство пред човечеството днес е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа и избиването на хиляди невинни хора, подчерта президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. „Това изисква осъзнаване, много разум и усилията на цялата международна общност, да се търсят пътища към мира, основани на международното право“, посочи държавният глава и добави, че това е била обща позиция по време на аудиенцията. „Време е за разум и дипломация, защото видяхме, че само с икономически и военни средства не може да бъде постигнат мир“, добави президентът.

Държавният глава подари на Светия отец оригинална икона на светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Иконата е дело на зографи от Софийската иконописна школа и е рисувана с природни бои, оцветени с естествени багрила. В произведението свети Кирил държи свитък с българската  азбука, а свети Методий – книга, написана с български букви – „В началото бе Словото“.

В отговор на журналистически въпрос за отправена покана за среща от президента на Република Северна Македония Гордана Селяновска, която също е на посещение във Ватикана и Италианската република, Румен Радев  определи като положителен знак, че президентът на РСМ е проявила стремеж за среща на най-високо равнище. Президентът посочи, че срещата не се е провела поради програмите на двете делегации, но изрази надежда тя да се случи в близко бъдеще. „Отдавна казвам, че само с диалог ще укрепим доверието помежду си“, посочи Румен Радев и напомни, че е ред на президента на РСМ да посети страната ни, а такава покана досега е била отправяна на най-високо равнище.

България очаква от РСМ час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата, подчерта държавният глава. „РСМ трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа като изпълни всички изисквания, които се представят от ЕС, така, както е било за всяка страна членка“, заяви още Румен Радев. 

След аудиенцията при папа Франциск президентът Румен Радев посети базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език. Държавният глава присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. По-късно президентът ще посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука. В Рим Румен Радев ще отдаде почит пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По време на визитата си във Ватикана и Италианската република Българският държавен глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки