НОВИНИ

Президентът Радев: Ако деструктивното говорене на политиците в Република Северна Македония прерасне в действия, страната ще се отдалечи от Европейския съюз

2024-05-17 15:47:00

Република Северна Македония не трябва да забравя, че е страна кандидат за членство в Европейския съюз и не може да поставя условия на държави членки. Не може и да ревизира международни договори, защото това „брандира“ страната като държава, която не зачита международното право. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Бургас, помолен да коментира изострената за пореден път риторика в Скопие по отношение на България.

Президентът Радев очаква политиците в Република Северна Македония да разберат, че България и Гърция, както и Европейският съюз, настояват за спазване на международните договори. „Преговорната рамка трябва да се изпълнява, което  означава изпълнение и на двустранните протоколи, регламентиращи отказ от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите, уважението към културно-историческото наследство на България в тази страна“, допълни Румен Радев.

Надявам се политиците в Северна Македония да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна към изолация и да я отдалечават от ЕС, което е в ущърб на самите граждани на страната и на държавата, каза президентът Радев. Държавният глава посочи, че винаги е отправял покани за посещения в България към своите колеги президенти от РСМ, защото „пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София“.

Румен Радев изрази и очакване всеки български политик, представляващ страната ни на срещите на европейските лидери в Брюксел, да продължи да отстоява нашия национален интерес и спазването на Копенхагенските критерии за членство и на правата на българите в РСМ. Румен Радев посочи, че когато той е бил на заседанията на Европейския съвет по времето на служебните правителства и когато за пръв път е поставил темата, натискът от останалите държави е бил огромен в посока да бъде отворена веднага вратата за преговори със Северна Македония. Впоследствие България успя да убеди всички европейски лидери и европейските институции, че въпросът не е двустранен - между България и Република Северна Македония, а е европейски и се изразява в спазването на Копенхагенските критерии за правата на човека и недискриминация. Това, по думите на президента Радев, е довело и да поставянето на условия за промяна в  конституцията на РСМ за вписване на българите, както и за защита на техните права чрез приемане на протоколите, което да отвори вратата за преговори. „България успя и това вече е въпрос между ЕС и държавата кандидат“, допълни Румен Радев.

Попитан за злополуката с автомобил на НСО, в който е бил Кирил Петков, и при който почина шофьор на друг автомобил, Румен Радев изрази съболезнования към близките на загиналия. Президентът посочи, че компетентните органи трябва да проверят обстоятелствата при злополучния случай и да установят кой носи вина. Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е написан с кръв. Това важи особено за политиците, които трябва да дават пример за спазване на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата, каза държавният глава и допълни, че служителите на НСО са високоподготвени професионалисти.

По повод провеждането на извънредно заседание на Народното събрание Румен Радев заяви, че, за съжаление, най-вероятно ще се получи така, че парламентът да бъде употребен за предизборна трибуна. „На фона на всички нелепи промени в Конституцията, които бяха извършени, имаше и много гласове, които казаха, че има  поне едно положително нещо и това е, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Парламентът, видяхме, нито работи, нито осъществява контрол“, допълни държавният глава и даде за пример исканията на академичната общност за увеличение на възнагражденията. „Нито има контрол върху изпълнителната власт, нито парламентът ще заседава, за да актуализира бюджета, така че да се удовлетворят техните законови искания“, допълни Румен Радев.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младите българи

14 юни 2024 | 13:01
Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се проведе в Стара Загора

Вицепрезидентът Йотова беше гост на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“

14 юни 2024 | 11:11
Дългата биография и творчеството на Божинов са прочит на бурните и изпълнени с трагизъм години на младата Трета българска държава, на перипетиите на историята, на идеологическите и политическите преобръщания.

Президентът: Въвеждането на безпилотните системи в Българската армия е изискване на бъдещето

13 юни 2024 | 17:05
Държавният глава посети учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, където се проведе състезание по управление на безпилотни летателни апарати

Вицепрезидентът в Минно-геоложкия университет: Политическите решения са обречени на неуспех, ако не се основават на експертизата на професионалистите

12 юни 2024 | 15:03
Илияна Йотова връчи дипломите на придобили научни степени и академични длъжности

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки