НОВИНИ

Държавният глава: Дейците на образованието, културата и изкуството имат огромен принос за съхраняването на културната ни идентичност и предаването ѝ през поколенията

2024-05-16 16:19:00
Отдадените на високите творчески стандарти и родните художествени традиции български творци са пример и неделима част от духовната мощ на България. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 по удостояване с Почетния знак на президента на предложените от инициативни комитети народни певици Калинка Згурова от Странджанската фолклорна област и Лиляна Галевска от Шопската фолклорна област, музиканта и композитор Константин Цеков, хореографа Анатолий Клочков и читалищните деятели Денка Евстатиева и Анита Тарасевич.  
 
В приветствието си към отличените държавният глава посочи, че те са безспорни авторитети и достоен пример за следване в своите поприща на музикалното, певческото, танцовото изкуство и читалищното дело. „Вие олицетворявате потенциала на България и това, което можем да постигнем, когато се посветим на отговорната мисия да градим духовност и да утвърждаваме авторитета на Родината далеч отвъд нейните предели“, заяви държавният глава. Той открои приноса на удостоените с Почетния знак на президента към съхраняването на родните традиции и културната ни идентичност и предаването ѝ на младите поколения. „Обединили воля, интелект и талант, вие вдъхновявате и водите с личен пример“, добави президентът.
 
„Вашите изключителни постижения са онази здрава основа, върху която ние градим България като държава на духа“, подчерта държавният глава и посочи, че церемонията по удостояване с Почетния знак на президента е израз на признателността на цялото общество към отличените за техните родолюбие и всеотдайност, за тяхното творчество и за това, че предават своите ценности и устрем на младото поколение, за да пребъде България.
 
Анатолий Клочков получи отличието за значимия си принос като хореограф, преподавател и художествен ръководител, както и за активната си роля в утвърждаването на съвременното образование и творческия облик на българското танцово изкуство, както и по случай неговата 75-годишнина.
 
Денка Евстатиева и Анита Тарасевич бяха отличени за своя значим принос като активни деятели на съвременното общонародно читалищно дело, както и за тяхната значима роля за формирането на съвременния облик на българските народни читалища и съхраняването на техните традиции.
 
Калинка Згурова и Лиляна Галевска бяха удостоени с Почетния знак на президента за значимия си принос, цялостно творчество и активност в съхраняването на певческата традиция и народните песни от Странджанската фолклорна област и от Шопската фолклорна област, както и за ролята им в развитието и утвърждаването на стойността на културното наследство на България.
 
Признанието получи и Константин Цеков за своя значим цялостен принос като уважаван и признат музикант, композитор, аранжор, вокалист и продуцент, както и за активната си роля в творческото обогатяване, развитие и утвърждаване на съвременния облик на българското музикално изкуство.
 
От името на отличените Калинка Згурова изказа благодарност към президента за оказаното уважение и на Съюза на тракийските дружества в България за приноса към съхранението на паметта и традициите през годините. „Ще продължим да работим за културата на България“, подчерта Калинка Згурова.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младите българи

14 юни 2024 | 13:01
Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се проведе в Стара Загора

Вицепрезидентът Йотова беше гост на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“

14 юни 2024 | 11:11
Дългата биография и творчеството на Божинов са прочит на бурните и изпълнени с трагизъм години на младата Трета българска държава, на перипетиите на историята, на идеологическите и политическите преобръщания.

Президентът: Въвеждането на безпилотните системи в Българската армия е изискване на бъдещето

13 юни 2024 | 17:05
Държавният глава посети учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, където се проведе състезание по управление на безпилотни летателни апарати

Вицепрезидентът в Минно-геоложкия университет: Политическите решения са обречени на неуспех, ако не се основават на експертизата на професионалистите

12 юни 2024 | 15:03
Илияна Йотова връчи дипломите на придобили научни степени и академични длъжности

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки