НОВИНИ

Румен Радев: Институциите трябва ефективно да приобщават младите хора към своята работа, към изработването на решенията и към контрола на тяхното изпълнение

2024-05-13 16:51:00

Институциите трябва да приобщават младите хора към своята работа, към процесите по изработване и взимане на решения и към контрола на тяхното изпълнение. Това е и най-ефективният подход в прилагането на политики, насочени към младите хора.  Това заяви президентът Румен Радев, който прие днес в президентската институция представители на Националния младежки форум. Организацията представлява най-голямата младежка платформа в България, която обединява над 30 организации в цялата страна, а основната й мисия е да отстоява интересите на младите хора и да осигурява ефективен диалог с институциите, взимащи решения в областта на младежките политики.

Президентът подчерта, че решенията, които взимат институциите днес, влияят върху бъдещето на младите хора и за постигането на устойчивост и приемственост в работата им, част от тях следва да бъдат и младежките организации. Държавният глава посочи, че от началото на неговия мандат над 200 младежи са преминали през стажантската програма на президентската институция и днес те работят в различни сфери на публичната администрация, в бизнеса или неправителствения сектор.

„Големият проблем е липсата на дългосрочна перспектива по темата. Важните и стратегически теми, сред които е и бъдещето на младите ни хора, остават в неясното бъдеще“, посочи Румен Радев и допълни, че едва 6% от бюджета на Министерството на младежта и спорта в момента се насочват за реализацията на младежки политики. Президентът подчерта, че в условията на демографска криза страната ни следва да инвестира много повече средства за развитието на младите ни хора. Политиката, насочена към тях, следва да се фокусира както върху придобиване на знания и умения, така и за справянето с редица негативни явления като употребата на наркотици, затлъстяването, социалното отчуждаване и огромните регионални дисбаланси в развитието на страната.

Представителите на Националния младежки форум призоваха президентската институция да продължи ангажираността си към експертния и обществен дебат, посветен на политиките за  младите хора, както и да продължи да поставя на вниманието на обществото и държавните институции значимостта на тази тема. От организацията благодариха за работата на служебния кабинет с премиер Гълъб Донев по отношение на приетата Национална стратегия за младежта с хоризонт 2021-2030 г., която е основният стратегически инструмент за планиране и прилагане на държавната политика за младежта в следващите 10 години и изразиха съжаление за липсата на достатъчна приемственост в работата на институциите.

Формирането и осъществяването на младежки политики не може и не трябва да е отговорност на една институция, правителство, парламент или политическа партия, а се нуждае от консенсус, приемственост и дългосрочна визия, призоваха младите хора.

Сред обсъдените въпроси на срещата бяха още подходите за насърчаване и правно регламентиране на младежката заетост, гражданската активност и доброволчеството. На срещата бе отчетено и че Законът за насърчаване на доброволчеството за 9-и път е бил приет на първо четене в Народното събрание, но все още липсва яснота за неговото бъдеще.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът към българи в чужбина: Ние в България сме по-силни с всички вас

19 май 2024 | 10:10
Под патронажа на Илияна Йотова в Мюнстер се провежда Българският народен събор „Нишка от корен“ с участници от цяла Германия, съседни държави и България

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Република Косово Вьоса Османи

18 май 2024 | 18:06
Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между България и Косово, регионалното сътрудничество на Балканите и европейската перспектива на региона.

Румен Радев: Крайно опасно е гласовете за мир да се посрещат с изстрели

18 май 2024 | 13:01
Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза, подчерта президентът

Държавният глава: Усилията нашите млади хора да растат по-здрави, силни и уверени са инвестиция в бъдещето на България

18 май 2024 | 13:01
Президентът посети Ямбол, където се проведоха Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24“ и „Президентският тест“, част от инициативата на държавния глава „Спортувай с президента“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки