НОВИНИ

Румен Радев: Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, както започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти

2024-05-06 12:53:00

Държавният глава участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май

Необходима е много по-голяма гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика, в планирането и разходването на ресурсите, така че да градим адекватни отбранителни способности и хората да виждат в Българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективната отбрана. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, след като участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия на пл. „Свети Александър Невски“ в София по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия и отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин, след което се състоя и тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили. Водосветът беше отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, а по време на изпълнението на националния химн на България бяха произведени 20 артилерийски салюта.

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежките изпитания. Затова и днес българите отдават заслужена почит на своите воини“, каза Румен Радев и пожела на всички военнослужещи здраве и сили в тяхната високоотговорна мисия.  

„Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде мудно“, подчерта държавният глава. Румен Радев напомни за проведените по негова инициатива няколко последователни заседания на Консултативния съвет за национална сигурност, посветени на модернизацията на Въоръжените сили и повишаване на възнагражденията на военнослужещите.

„Отдавна призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за пресичане на тревожния отлив от Българската армия със силна социална програма“, подчерта държавният глава и добави, че на настоящия парламент е отнело почти година, за да приеме разработената и внесена от служебното правителство на Гълъб Донев програма за модернизация на Българската армия. „Искам да поздравя Народното събрание и партиите, че най-сетне се вслушаха и взеха решение за повишаване на заплатите – една важна, но закъсняла и недостатъчна мярка“, посочи президентът и призова за цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. По думите на президента, динамиката на промените в средата за сигурност налага повишаване на разходите за отбрана, като 2% от БВП вече не са достатъчни и много държави членки на НАТО се ориентират към повишаване на този дял.

В отговор на въпрос Румен Радев посочи, че водещ критерий за работата на служебното правителство е организацията на честни и прозрачни избори и изрази очакване както правителството, така и ЦИК да създадат нужната организация за това. В прерогативите на правителството е и пресичането и борбата с купения и корпоративен вот, подчерта още държавният глава.

Относно приетото от Министерски съвет и след това отменено от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев решение за изграждане на частна детска болница в София, президентът посочи, че опити за лобизъм в детското здравеопазване е имало и по време на служебните правителства с премиери Гълъб Донев и Стефан Янев, но тези служебни кабинети са отстояли категоричната позиция, заявена от държавния глава. Румен Радев подчерта, че в здравеопазването има място за частна инициатива, но детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет. Държавата трябва да стои на мястото си и е закъсняла с много години в изграждането на национална детска болница с всички необходими отделения и условия, в която децата и техните родители да намират на едно място качествени услуги на най-високо ниво, посочи още президентът.

Запитан за приетите от народните представители промени в Закона за хазарта, президентът Радев посочи, че текстовете се разглеждат от експертите в президентската институция и предстои той да се произнесе. „Едно е ясно – че бързото законодателство, а ние все виждаме такова прибързано законодателство, не води до желания резултат“, подчерта държавният глава.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът към българи в чужбина: Ние в България сме по-силни с всички вас

19 май 2024 | 10:10
Под патронажа на Илияна Йотова в Мюнстер се провежда Българският народен събор „Нишка от корен“ с участници от цяла Германия, съседни държави и България

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Република Косово Вьоса Османи

18 май 2024 | 18:06
Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между България и Косово, регионалното сътрудничество на Балканите и европейската перспектива на региона.

Румен Радев: Крайно опасно е гласовете за мир да се посрещат с изстрели

18 май 2024 | 13:01
Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза, подчерта президентът

Държавният глава: Усилията нашите млади хора да растат по-здрави, силни и уверени са инвестиция в бъдещето на България

18 май 2024 | 13:01
Президентът посети Ямбол, където се проведоха Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24“ и „Президентският тест“, част от инициативата на държавния глава „Спортувай с президента“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки