НОВИНИ

Президентът: За да печели България, е нужна компетентност и поставяне на националните интереси над партийните и личните

2024-04-24 20:50:00

Със същата стръв, с която се нахвърлиха върху договора с „Боташ“, народните представители да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван, призова Румен Радев

За да печели България, е нужна и компетентност, и националните интереси да се поставят на партийните и личните. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес. Съзнателно изчаках истерията за „Боташ“ да стигне своя апогей, за да се види ефектът от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за нашата енергийна сигурност материя, заяви президентът Радев и призова народните представители със същата стръв, с която са се нахвърлили върху договора с „Боташ“, да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван – и за вътрешна консумация, и за продажба навън. Това означава да извършат щателна проверка откъде и какъв газ внасяме, допълни той.

Президентът посочи, че явно на много от народните представители истината не им изнася, защото когато са били на власт, са спрели договора с „Газпром“ и са декларирали, че „никога повече няма да внасяме руски газ“. Румен Радев напомни, че при встъпването в длъжност на служебното правителство с премиер Гълъб Донев страната ни е разполагала само с 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан и единственият начин за доставка на останалото липсващо количество за гарантиране на ежегодната консумация, около 2 млрд. куб. м., е била чрез доставка на втечнен газ.  „Затова бе направен политическият пробив с Турция и получихме достъп до техните 5 терминала за втечнен газ и служебният кабинет на Гълъб Донев обяви търгове за втечнен газ“, напомни още държавният глава. „Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези търгове и да внасяме втечнен газ, се върнаха към любимото занимание – да внасят масово руски газ през посредници“, подчерта Румен Радев и посочи, че за миналата година сме внесли 1.7 млрд. куб. м. такъв газ. Затова резервираният капацитет от договора с „Боташ“ остава неизползван. Президентът посочи също така, че вместо да продаваме чрез този капацитет и България да печели, управляващите са приели абсурдната енергийна вноска, с която са сринали доверието в България като партньор и са ни задраскали като потенциален доставчик на газ.

Президентът подчерта още, че вероятността от началото на следващата година да не се поднови договорът за пренос на природен газ от Русия през Украйна за Европа е огромна. „Тогава изведнъж Австрия, Словакия, Унгария и други държави ще имат остра нужда от нови източници и маршрути за газ и договорът с „Боташ“ може да бъде изключително изгоден“, подчерта Румен Радев.

„Вече заявих, че напълно ще подкрепя г-н Главчев в неговия избор за който и да е министър, защото негова е отговорността“, посочи президентът в отговор на въпрос за издадения от него по-рано тази седмица указ за промени в състава на служебното правителство, с който служебният премиер Димитър Главчев беше назначен и за министър на външните работи. Запитан за това дали има доверие в честността на изборния процес, Румен Радев заяви, че за да има такова, са необходими решителни действия и от правителството, и от ЦИК, които да гарантират честния вот.

Във връзка с решението за увеличаване на заплатите на българските военнослужещи от 1 януари 2025 г., президентът поздрави народните представители, че най-сетне са се вслушали в многократно отправяните от него призиви за аварийни мерки за прекратяване на отлива на хора от Българската армия.

Относно номинацията на Елена Йончева за кандидат за член на Европейския парламент от гражданската квота на ДПС, президентът посочи, че всеки е свободен да търси подкрепа там, където намери за добре, но и да носи отговорност за решенията си.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът към българи в чужбина: Ние в България сме по-силни с всички вас

19 май 2024 | 10:10
Под патронажа на Илияна Йотова в Мюнстер се провежда Българският народен събор „Нишка от корен“ с участници от цяла Германия, съседни държави и България

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Република Косово Вьоса Османи

18 май 2024 | 18:06
Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между България и Косово, регионалното сътрудничество на Балканите и европейската перспектива на региона.

Румен Радев: Крайно опасно е гласовете за мир да се посрещат с изстрели

18 май 2024 | 13:01
Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза, подчерта президентът

Държавният глава: Усилията нашите млади хора да растат по-здрави, силни и уверени са инвестиция в бъдещето на България

18 май 2024 | 13:01
Президентът посети Ямбол, където се проведоха Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24“ и „Президентският тест“, част от инициативата на държавния глава „Спортувай с президента“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки