НОВИНИ

Президентът: Съвременната конкурентоспособна икономика предполага развитието на космическа наука и индустрия

2024-04-12 22:37:00

Държавният глава участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт

Без развитие на модерна космическа наука, на космически технологии и индустрия не може да се постигне съвременна конкурентоспособна икономика. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и на 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В Централния военен клуб в София държавният глава приветства гостите на официалното събитие, организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към БАН и фондация „Български ВВС“.

По повод 45-годишнината от знаменателния подвиг на генерал-лейтенант Георги Иванов президентът Радев посочи, че историческият полет на „Союз-33“ остава непреходно във времето вдъхновение, донесло гордост и самочувствие на поколения българи. В приветствието си държавният глава открои и безспорните достижения на българската авиация и многобройните успехи на космическата ни наука. По думите на президента историята завинаги ще помни тези, които първи са проправили пътя на България към космоса – учените, основали още преди 52 години българската космическа научна програма. И до днес българската индустрия в тази сфера се развива на високо технологично ниво, допълни президентът. Румен Радев изрази оптимизъм за разработването на космическата програма у нас с обединените усилия на институциите и на научния сектор. Той припомни проекта за изграждането на Национален космически център за наблюдение, координация и управление, предложен от президентската институция и одобрен от ЕК за финансиране благодарение на усилията на няколко служебни правителства. Държавният глава изрази надежда, че този важен проект ще бъде реализиран, защото предвижда да събира информация, на базата на която не само да се развива научна дейност и да се вземат решения в кризисни ситуации, но и по-ефективно да се управляват ресурсите в страната.

Ходът на събитията недвусмислено доказва стратегическото значение на авиацията, на безпилотните апарати, на космическите технологии за отбранителните способности и икономическото развитие на всяка държава, подчерта държавният глава. Президентът допълни, че държавността и националната независимост изискват гарантирането на въздушния ни суверенитет. Онези, които владеят небето и космоса, ще бъдат безапелационните лидери на утрешния свят, заяви още президентът Радев в приветствието си.

Авиацията и космонавтиката са носители на гордостта на нацията. Тяхното развитие е израз на амбициите за достойното бъдеще на страната ни, което изисква ангажираност от държавното ръководство, и от цялото ни общество, посочи президентът Радев. По думите му, общото между авиацията и космоса е моралната сила, устремът и всеотдайността на хората, които са готови да жертват себе си в името на хората.  Румен Радев допълни, че точно тези качества трябва да се възпитават у младежите. „Фокусът трябва да бъде върху младото поколение – да го привличаме, да го завладяваме с тези идеи и да създаваме условията“, изтъкна държавният глава. Според президента планираното повишаване на заплатите във Въоръжените сили е само първата стъпка, но е необходимо да се направи още много за привличането на хора с качества и за модернизацията на Българската армия.

По време на събитието държавният глава Румен Радев беше удостоен с юбилеен плакет по случай 45 години от полета на първия български космонавт. На церемонията президентът беше заедно със съпругата си Десислава Радева.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът към българи в чужбина: Ние в България сме по-силни с всички вас

19 май 2024 | 10:10
Под патронажа на Илияна Йотова в Мюнстер се провежда Българският народен събор „Нишка от корен“ с участници от цяла Германия, съседни държави и България

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Република Косово Вьоса Османи

18 май 2024 | 18:06
Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между България и Косово, регионалното сътрудничество на Балканите и европейската перспектива на региона.

Румен Радев: Крайно опасно е гласовете за мир да се посрещат с изстрели

18 май 2024 | 13:01
Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза, подчерта президентът

Държавният глава: Усилията нашите млади хора да растат по-здрави, силни и уверени са инвестиция в бъдещето на България

18 май 2024 | 13:01
Президентът посети Ямбол, където се проведоха Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24“ и „Президентският тест“, част от инициативата на държавния глава „Спортувай с президента“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки