НОВИНИ

Вицепрезидентът Йотова разговаря на „Дондуков“ 2 с чуждестранни студенти

2024-04-10 14:31:00

От актуалната политическа обстановка в България през ролята на Европейския съюз на световната сцена до равенството на мъжете и жените в различни професионални сфери – широк кръг от теми дискутираха на „Дондуков“ 2 с вицепрезидента Илияна Йотова студенти от цял свят, които участват в студентската асоциация Бургундски балкански експрес.

Студентите проявиха интерес към актуалната политическа ситуация в България. Вицепрезидентът изрази надежда, че след изборите на 9 юни ще бъде съставено стабилно правителство, обединено от интересите на хората, а не само от желанието за власт.

Относно върховенството на закона и корупцията вицепрезидентът заяви, че те не са само български, а общоевропейски въпрос, и е необходим общоевропейски подход, защото никоя държава не може да се справи сама. „Преди подходящото законодателство трябва да се възпита обща нетърпимост към корупцията“, подчерта Йотова.

„Когато традиционните партии не могат да отговорят на очакванията на хората и да предложат работещи решения на техните проблеми, популярност печелят популистките движения и партии“, посочи вицепрезидентът по темата за кризата на политическо доверие сред европейските граждани. Тя даде пример със слабата роля на Европа при справянето с миграционната криза. „Липсва лидерската позиция на Европа при разрешаването на световните кризи, последствията от които търпи Старият континент“, заяви Йотова. Тя изтъкна недостатъците на Лисабонския договор особено по отношение на отбраната и сигурността. Вицепрезидентът подкрепя идеята за общоевропейска отбранителна система.

Войната в Украйна постави въпроса за Източното разширяване на Европейския съюз. Но преди всичко ЕС трябва да си отговори на въпроса готов ли е на ново политическо разширяване, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът отбеляза, че България е сред най-добрите лобисти на разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. „Европа не може да разчита на стабилност, ако няма мир и стабилност на Балканите“, изтъкна тя. „ЕС е най-доброто място за живот, най-мощният икономически съюз, но преди всичко е човешки права и тяхната защита. Всички страни, които искат да бъдат пълноправни членове на ЕС, трябва да знаят, че той е правила и спазване на човешките права“, заяви вицепрезидентът.

Студентите проявиха интерес и към професионалното развитие на Илияна Йотова като журналист и ролята на медиите днес. „Медиите трябва да се стремят да бъдат достоверният източник на информация, който ще пребори пандемията от дезинформация и фалшиви новини. Трябва да обясняват процесите в днешния размирен свят“, посочи вицепрезидентът и изрази убеденост, че традиционните медии нямат да загубят в битката със социалните мрежи.

Тема на разговора на „Дондуков“ 2 беше и равенството на мъжете и жените в различни професионални сфери и на ръководни позиции. Илияна Йотова посочи, че е против квотното разпределение за заемане на постове. „Важни са доброто образование и грамотността, а не това дали си мъж или жена“, заяви вицепрезидентът.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът към българи в чужбина: Ние в България сме по-силни с всички вас

19 май 2024 | 10:10
Под патронажа на Илияна Йотова в Мюнстер се провежда Българският народен събор „Нишка от корен“ с участници от цяла Германия, съседни държави и България

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Република Косово Вьоса Османи

18 май 2024 | 18:06
Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между България и Косово, регионалното сътрудничество на Балканите и европейската перспектива на региона.

Румен Радев: Крайно опасно е гласовете за мир да се посрещат с изстрели

18 май 2024 | 13:01
Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза, подчерта президентът

Държавният глава: Усилията нашите млади хора да растат по-здрави, силни и уверени са инвестиция в бъдещето на България

18 май 2024 | 13:01
Президентът посети Ямбол, където се проведоха Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24“ и „Президентският тест“, част от инициативата на държавния глава „Спортувай с президента“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки