НОВИНИ

Вицепрезидентът Йотова разговаря на „Дондуков“ 2 с чуждестранни студенти

2024-04-10 14:31:00

От актуалната политическа обстановка в България през ролята на Европейския съюз на световната сцена до равенството на мъжете и жените в различни професионални сфери – широк кръг от теми дискутираха на „Дондуков“ 2 с вицепрезидента Илияна Йотова студенти от цял свят, които участват в студентската асоциация Бургундски балкански експрес.

Студентите проявиха интерес към актуалната политическа ситуация в България. Вицепрезидентът изрази надежда, че след изборите на 9 юни ще бъде съставено стабилно правителство, обединено от интересите на хората, а не само от желанието за власт.

Относно върховенството на закона и корупцията вицепрезидентът заяви, че те не са само български, а общоевропейски въпрос, и е необходим общоевропейски подход, защото никоя държава не може да се справи сама. „Преди подходящото законодателство трябва да се възпита обща нетърпимост към корупцията“, подчерта Йотова.

„Когато традиционните партии не могат да отговорят на очакванията на хората и да предложат работещи решения на техните проблеми, популярност печелят популистките движения и партии“, посочи вицепрезидентът по темата за кризата на политическо доверие сред европейските граждани. Тя даде пример със слабата роля на Европа при справянето с миграционната криза. „Липсва лидерската позиция на Европа при разрешаването на световните кризи, последствията от които търпи Старият континент“, заяви Йотова. Тя изтъкна недостатъците на Лисабонския договор особено по отношение на отбраната и сигурността. Вицепрезидентът подкрепя идеята за общоевропейска отбранителна система.

Войната в Украйна постави въпроса за Източното разширяване на Европейския съюз. Но преди всичко ЕС трябва да си отговори на въпроса готов ли е на ново политическо разширяване, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът отбеляза, че България е сред най-добрите лобисти на разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. „Европа не може да разчита на стабилност, ако няма мир и стабилност на Балканите“, изтъкна тя. „ЕС е най-доброто място за живот, най-мощният икономически съюз, но преди всичко е човешки права и тяхната защита. Всички страни, които искат да бъдат пълноправни членове на ЕС, трябва да знаят, че той е правила и спазване на човешките права“, заяви вицепрезидентът.

Студентите проявиха интерес и към професионалното развитие на Илияна Йотова като журналист и ролята на медиите днес. „Медиите трябва да се стремят да бъдат достоверният източник на информация, който ще пребори пандемията от дезинформация и фалшиви новини. Трябва да обясняват процесите в днешния размирен свят“, посочи вицепрезидентът и изрази убеденост, че традиционните медии нямат да загубят в битката със социалните мрежи.

Тема на разговора на „Дондуков“ 2 беше и равенството на мъжете и жените в различни професионални сфери и на ръководни позиции. Илияна Йотова посочи, че е против квотното разпределение за заемане на постове. „Важни са доброто образование и грамотността, а не това дали си мъж или жена“, заяви вицепрезидентът.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки