НОВИНИ

Вицепрезидентът Йотова връчи стипендии от дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън

2023-12-05 14:22:00

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на церемонията по връчването на 100 стипендии „Нели и Робърт Гипсън“ на студенти с високи академични постижения, която се проведе в театър „Алма Матер“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Стипендиите се връчват за пълния курс на обучение. Семейство Гипсън, съвместно с Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и Американска фондация за България, осъществява дарителската инициатива за 19-и път.

„Днес е празник на благородството, празник на знанието и науката. Благодаря за подкрепата за младите хора да намерят своя път напред и да имат самочувствието, че сами са избрали своето успешно бъдеще“, заяви в приветствието си Йотова. Тя подчерта, че благородството има още по-голяма сила, когато „не забравяш, че са ти подали ръка, и когато имаш възможност, и ти помагаш на другите“.

Вицепрезидентът отбеляза дългата традиция на дарителството в българската история. „Софийския университет я има благодарение на най-големите дарители – братята Евлоги и Христо Георгиеви, на които дължим образователното и духовно извисяване на българския народ“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът призова в изкуствения век, в който все по-често контактуваме виртуално, да не забравяме човешките ценности. „Освен своята материална стойност, дарителството има и друга способност – то навлиза в дълбината на човешката душа и дърпа онези струни, свързани с благородството, човещината, солидарността“, подчерта Йотова.

По-рано вицепрезидентът разговаря с новия ректор на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев и му пожела на добър час.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения са постъпили от началото на кампания 2023-2024 г. на „Българската Коледа“

22 февруари 2024 | 14:02
Президентът Радев се срещна с представители на Експертния съвет към благотворителната инициатива и водещи специалисти по детско здравеопазване

Президентът: Впечатляващият талант и неподражаем почерк на Цветана Манева вълнуват и респектират поколения българи

21 февруари 2024 | 16:04
Държавният глава удостои с Почетния знак на президента знаменитата българска актриса Цветана Манева

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с новия посланик на Косово Хаджи Байрактари

21 февруари 2024 | 14:02
Точно преди една година вицепрезидентът беше на посещение в Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната.

Президентът Румен Радев се срещна с посланика на Германия Ирене Планк

20 февруари 2024 | 18:06
Президентът изрази готовност за среща с водещи компании от Германия за стимулиране на интереса на германския бизнес към България

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки