НОВИНИ

Вицепрезидентът поздрави Националния съюз на трудово-производителните кооперации за активната дейност

2023-11-16 17:08:00

С активната си дейност Националният съюз на трудово-производителните кооперации доказва, че кооперациите не принадлежат на миналото. Като мотор на социалната и солидарната икономика са още по-нужни са днес в модерния 21 век. Поздравявам ви, че успявате да се адаптирате към изискванията на динамиката на днешния ден, към промените, свързани с дигитализацията, роботизацията на труда, с възникващите нови професии, работите активно със средните професионални училища, с висшите учебни заведения. Успявате да привличате много млади хора. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави делегатите на XV Конгрес на Националния съюз на трудово-производителните кооперации. В съюза, който има над 100-годишна история, членуват 111 кооперации и кооперативни организации и 14 регионални съюза, 18 са кооперациите на хора с увреждания.

„Успехът се постига, когато хората са заедно един до друг, а не един срещу друг. Когато са в отбор, а не в завера или сглобка. Такава е философията на кооперативното движение. Вие знаете истинския смисъл на понятията взаимопомощ, социална отговорност, солидарност“, подчерта вицепрезидентът. Тя благодари на съюза за активната му роля във формирането на националните политики, свързани с развитието на кооперациите, както и за хората с увреждания.

„В кооперациите са предимно малки и средни предприятия – гръбнакът не само на българската, а и на европейската икономика. Тези предприятия трябваше да имат ключово място в проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, а не средствата по тях да отиват за „наши“ фирми и „наши“ хора. Икономически резултати със социални цели – това съчетава социалната и солидарна икономика и това трябва да бъде ясно осъзнато на най-високо държавно ниво“, подчерта Илияна Йотова.

„Благодаря ви, че въпреки всички трудности – част от пречките, създадени и от самата държава, не се отказвате, а продължавате с енергия и хъс да се борите за правото на уязвимите хора да развиват своите способности и да се чувстват полезни за обществото, да работите за достойнството на тези хора“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова увери представителите на трудово-производителните кооперации в неизменната подкрепа на президентската институция.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е пазител на познанието и паметта на думите

7 декември 2023 | 19:07
За 145-годишнината от създаването й Илияна Йотова връчи от името на държавния глава Румен Радев плакет „Св. св. Кирил и Методий“

Гълъб Донев: Добрите управленски решения идват в резултат на внимателен анализ и диалог с гражданското общество

7 декември 2023 | 18:06
Началникът на кабинета на държавния глава се срещна с представители на Икономическия и социален съвет в България и техни партньори

Президентът: Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Президентът Радев: Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки