НОВИНИ

Българският вицепрезидент и молдовският президент: Скоро Тараклийският държавен университет “Григорий Цамблак” ще стане филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”

2023-11-01 17:30:00

В Деня на народните будители Илияна Йотова и Мая Санду откриха в Тараклия паметник на Васил Левски и Младежки културен център “Васил Левски”

Ще бъде взето окончателното решение Тараклийският държавен университет “Григорий Цамблак” да стане филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”. Това съобщи молдовският президент Мая Санду, която заедно с българския вицепрезидент Илияна Йотова отбеляза в град Тараклия Деня на народните будители. “Убедена съм, че един ден Тараклийският университет ще стане част от европейската университетска мрежа и ще бъде притегателен център за много млади хора”, заяви от своя страна вицепрезидентът Йотова. Тя посочи, че с превръщането му във филиал на Русенския университет ще привлича с различни специалности млади хора, които след като завършат, да остават в своето родно място Тараклия и да го развиват.

Президентът Мая Санду още веднъж увери българския вицепрезидент и българите в Тараклия, че административно-териториалната реформа няма да засегне компактността на района. В приветствието, част от което произнесе на български език, Санду изтъкна, че Молдова е устремена към членство в Европейския съюз и спазва правата на всички етнически общности. Тя благодари на България за подкрепата й по пътя на европейската интеграция.

“Приемам Вашето посещение като признание, че уважавате българската общност и ще гарантирате техните права – съхранение на българския език, изучаването му в училище, развитието на Тараклийския университет и района. Българите са най-големите съюзници на Молдова в нейното европейско развитие. Това е единственото бъдеще. Преди всичко обаче Европа е защита на човешки права. Там, където те не се зачитат, не е Европа. Защитата на правата на етническите общности е неизменна част от това и България ще бди те да се спазват”, заяви Илияна Йотова. Тя увери българската общност, че винаги може да разчита на подкрепата на българската държава.

В град Тараклия българският вицепрезидент и молдовският президент откриха Младежки културен център “Васил Левски” и паметник на Апостола на свободата. Илияна Йотова благодари на карловския скулптор проф. Димитър Рашков, на Асоциацията на българите по света за идеята за паметника и нейното осъществяване, както и на всички дарители.

“Левски е символ верую на цял един народ. Едно от най-силните му послания към поколенията е „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“. Заветите му за равенство, свобода и справедливост са актуални и днес. Но ние имаме тежка вина, защото допуснахме в Европа в 21 век да се води братоубийствена война. Днес оттук отправяме своето послание за мир в Украйна”, заяви вицепрезидентът. “Когато през 2019 г. бях в Украйна, едно момиче от бесарабското село Чушмелий ме посрещна с думи, които никога няма да забравя – “Дор език е жив, народ не умира”. Без език нямаме идентичност, а в днешния глобален свят е още по-важно да пазиш своята идентичност, да знаеш корените си – това те прави по-силен”, посочи Йотова.

В Младежкия културен център българският вицепрезидент и молдовският президент разговаряха с ученици по широк кръг от теми.

 

 

 

 

 


 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: България ще преуспява, когато на почит са образованието, науката и културата, а талантът, трудолюбието и почтеността получават обществено признание

24 май 2024 | 22:10
Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вицепрезидентът чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе

24 май 2024 | 14:02
Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова

Президентът: Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието

24 май 2024 | 14:02
Слово на държавния глава Румен Радев по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Вицепрезидентът: Българското читалище носи светлината на кандилото пред иконата и никой не може да я загаси

23 май 2024 | 22:10
Илияна Йотова беше гост на 130-годишнината на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Тополовград

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки