НОВИНИ

Вицепрезидентът Йотова беше гост на Съюза на българите в Кипър по повод 24 май

2023-05-21 17:58:00

По покана на Съюза на българите в Кипър в навечерието на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на 25-ото издание на „Дни на българската култура в Кипър“. „24 май е най-красивият български празник. Честваме нашите букви, българската просвета и духовност, богатата ни култура. Никоя страна в света няма като нас свой химн на буквите“, посочи в приветствието си към нашите сънародници вицепрезидентът.

„Преди повече от 11 века България създаде азбука, писменост, книжовност и култура, които тогава надскочиха далеч географските предели на страната. Благодарение на прозорливи държавници като княз Борис беше спасено Кирило-Методиевото дело и продължено от техните ученици. От България се роди третата християнска цивилизация – славянската. Това е етикет за гордост, който българите носим, независимо в коя част на света живеем“, изтъкна Илияна Йотова.

„В днешния труден и опасен свят паметта е онази здрава опора, която ни държи. Не спирайте да носите богатството на своите корени и да го предавате на децата си! Освен че пазите българското, вие строите мостове и към други народи чрез богатата култура и духовност на България“, обърна се вицепрезидентът към българската общност.

Концертът с фолклорни изпълнения се проведе в църковния комплекс в Тамасос, където е отдаден парцел за построяване на българска църква. Митрополитът на Тамасос и Оринис владика Исаиас подчерта, че българската цивилизация и култура са безспорно огромно световно богатство. Той благодари на българската православна общност в Кипър за доброто сътрудничество.

„Това духовно място събира в едно любов между хората, толерантност, взаимно разбиране, подадена ръка в трудни моменти. Благодаря ви за грижата към българската общност“, обърна се вицепрезидентът към кипърските духовни лица и представители на местната власт.

На Съюза на българите в Кипър Йотова подари златна плочка с кирилските букви.

Гости на празника бяха изпълнителите от ансамбъл „Капанци“, град Попово.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът в Трявна: Нуждаем се от държавници, които като Петко и Пенчо Славейкови да сочат пътя напред

26 май 2023 | 10:10
Илияна Йотова откри Националните Славейкови празници

Президентът Радев: България и Хърватия споделят обща отговорност за развитието на региона на Балканите

25 май 2023 | 18:06
Президентът на Хърватия Зоран Миланович е на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев

Президентът: Културата, просветата и духовността са дълбоко вградени в българската държавност и идентичност

24 май 2023 | 21:09
Държавният глава и неговата съпруга са домакини на традиционния прием по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост

Президентът: Българите трябва да се гордеем, че сме неделима част от Европа не по милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги

24 май 2023 | 11:11
Слово на държавния глава Румен Радев по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки