НОВИНИ

Президентите Румен Радев и Клаус Йоханис: Регионалната свързаност е от ключово значение за справяне с предизвикателствата в икономиката и енергетиката

2023-03-15 18:13:00

Подобряването на регионалната свързаност е от ключово значение за справяне с предизвикателствата в икономиката и енергетиката. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, които проведоха среща днес в София. Президентът на Румъния е на официално посещение в България по покана на президента Румен Радев.

В Гербовата зала на президентската институция двамата държавни глави подписаха Декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния. Документът отразява общата воля на двете страни за обединяване на усилията за справяне с регионалните и глобални кризи, както и споделената отговорност за стабилността и сигурността в региона на Черно море.

Река Дунав да свързва, а не да разделя България и Румъния и да се превърне в инструмент за сближаването и засилването на двустранното сътрудничество, пред което стоят редица неоползотворени възможности, призова Румен Радев. Президентът напомни, че докато средното разстояние между два моста на река Дунав в останалите страни от Европа е 30 км, разстоянието между единствените два моста на българо-румънската граница е 300 км. Затова Румен Радев оцени високо готовността на правителствата на двете държави да постигнат съгласие за изграждането на трети мост над Дунав и подчерта, че служебното правителство работи за подписването на меморандум, с който двете държави да заявят амбициите си за реализирането на този проект с помощ от ЕС. Същевременно той изрази готовност България и Румъния съвместно да реализират проекта за улесняване на корабоплаването по река Дунав – Fast Danube, както и други транспортни и инфраструктурни проекти.

Българският държавен глава отбеляза също така, че икономическите връзки между двете страни се задълбочават непрекъснато, като през м.г. стокообменът надхвърля 8 милиарда евро, което превръща Румъния във втория по големина търговски партньор на България в ЕС след Германия.

Несправедливата бариера пред Румъния и България за Шенген не трябва да се използва повече за решаване на вътрешнополитически въпроси в други страни членки на ЕС, посочи българският държавен глава. И Румен Радев, и Клаус Йоханис определиха присъединяването към Шенгенското пространство като приоритетна задача за България и Румъния. Възможно най-бързото вдигане на тази бариера ще даде допълнителен стимул за развитието на икономиките на двете държави и ще отговори на справедливите очаквания на гражданите на България и Румъния за равни права в Европейския съюз.

Последващото разширяване на двустранното сътрудничество в енергийната сфера и проучването на възможностите за изграждане на водноелектрически централи на река Дунав, също беше отбелязано като област от взаимен интерес. Българският президент посочи, че въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция, както и договорът на България и Турция за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на югоизточната ни съседка, са успех не само за България, но и за Румъния и другите държави от нашия регион. Румен Радев приветства и присъединяването на Румъния към инициативата „Solidarity ring”, която гарантира допълнителни количества газ от Азербайджан към Централна Европа.

По време на срещата си в София президентите Радев и Йоханис препотвърдиха подкрепата на двете държави за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и призоваха за възможно най-скорошното прекратяване на войната между Русия и Украйна.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: Образованието формира светогледа на младите хора и е от ключово значение за духовното единение на нацията

28 март 2023 | 18:06
Историческата памет и националната идентичност са в устоите на държавността, заяви президентът на кръглата маса „Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество“

Румен Радев: Стабилният банков сектор е фактор за успешното преодоляване на кризите

27 март 2023 | 17:05
Президентът се срещна с представители на борда на директорите на "Юробанк Груп"

Държавният глава Румен Радев се срещна в президентската институция с ученици по случай предстоящите великденски празници

27 март 2023 | 14:02
Държавният глава Румен Радев прие в президентската институция ученици от 3-и клас на 81 Средно училище „Виктор Юго“ в София по случай предстоящото настъпване на празника Лазаровден.

Вицепрезидентът: Днес говорим повече за оръжие, отколкото за мир

26 март 2023 | 12:12
Илияна Йотова участва в честването-поклонение в София за Деня на Тракия

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки