НОВИНИ

Румен Радев: Присъединяването на България и Румъния към Шенген не може да става заложник на вътрешната политика на Нидерландия

2022-10-21 13:03:00

Независимо какви механизми за компенсация на високите цени на природния газ ще бъдат приети в ЕС, България няма да допусне да трансферира средства към държави с по-големи финансови възможности

Присъединяването на България и Румъния към Шенген не може да става заложник на вътрешната политика на Нидерландия, където предстоят избори през пролетта, и такава политика не може да издържи дълго. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в Брюксел в отговор на въпрос за приетата от нидерландския парламент резолюция по отношение на присъединяването на страната ни и на Румъния към Шенгенското пространство. Румен Радев участва в срещата на държавните и правителствени ръководители от ЕС, която се провежда в белгийската столица, и проведе разговор по темата с нидерландския премиер Марк Рюте, както и с редица свои колеги.

Най-важното е, че имаме положителен резултат от инспекцията на Европейската комисия у нас, всички държави от ЕС вече застават зад България, единни са и нашите представители в Европейския парламент и тази подкрепа ще доведе до реален резултат, посочи Румен Радев. Президентът изрази признателност на служителите на МВР, на всички служби и институции, които са работили и са представили България по изключително добър начин по време на инспекцията и които са отдадени на защитата на българската граница и външна граница на ЕС. Държавният глава подчерта, че очаква от европейските партньори солидарност, осъзнаване на икономическия интерес на Европа и решение за Шенген в името на общата сигурност.

Румен Радев напомни също така, че Чешкото председателство на Съвета на ЕС работи по всички процедурни механизми, така че да бъде намерено решение на този въпрос. „Нидерландия е все по-силно изолирана. Това е най-важното. Трябва и много комуникация, за да бъде разяснено значението на България за опазване на общата европейска граница и какво означава във времена на икономическа криза да стоим с блокирани граници. Какво означава и за нашата икономика, и за Европа, за всички динамични сектори, в които е важно бързото и свободно движение на хора, стоки, услуги, капитали, да срещаме в момента ненужно затормозяване“, заяви още държавният глава.

Запитан за обсъжданите европейски механизми за компенсиране на страните членки за високите цени на природния газ, президентът посочи, че България следи да не допусне по никакъв начин накърняване на националния интерес. Европейските държави имат много различни специфики по отношение на производството на електрическа енергия и е трудно да се намери пресечна точка. „Не трябва да допуснем да стане така, че България да трансферира средства към някоя държава с по-големи финансови възможности“, подчерта Румен Радев. По думите на президента Европейският съвет е успял да се обедини около принципната позиция за защита на домакинствата, на бизнеса, на най-уязвимите и за запазване на конкурентоспособността на ЕС.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

7 декември 2022 | 18:06
Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври.

Президентът: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на Българската армия

7 декември 2022 | 16:04
Държавният глава удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Еднократна финансова помощ от 4500 лв. по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“ получиха 17 младежи в неравностойно положение, записани във висши училища

7 декември 2022 | 16:04
Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех.

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

7 декември 2022 | 15:03
В приветствието си вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал на младите хора, които наред със знанията и уменията притежават и необходимия критичен поглед към света.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки