НОВИНИ

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

2022-09-26 19:16:00

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на Японско-българската асоциация и генерален директор на Японско-българската фондация Акико Игая. В срещата участваха посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира, Акира Кокетсу – член на управителния съвет на Японско-българската асоциация и член на настоятелството на Университета Ямагата, Хидеки Мураяма – декан на Аграрния факултет в Университета Ямагата.

Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев. Държавният глава открои постиженията на редица български компании в тази сфера, както и наскоро открият в София Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“. Откроено бе и значението на научния и образователен обмен между двете държави.

Като особено перспективна сфера в двустранните отношения бе подчертано земеделието и производството на храни. Държавният глава отбеляза интереса на страната ни към внедряването на автоматизирани системи в областта на селското стопанство, както и възможностите на страната ни да произвежда големи количества висококачествена и екологично чиста продукция.    


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

7 декември 2022 | 18:06
Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври.

Президентът: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на Българската армия

7 декември 2022 | 16:04
Държавният глава удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Еднократна финансова помощ от 4500 лв. по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“ получиха 17 младежи в неравностойно положение, записани във висши училища

7 декември 2022 | 16:04
Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех.

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

7 декември 2022 | 15:03
В приветствието си вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал на младите хора, които наред със знанията и уменията притежават и необходимия критичен поглед към света.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки