НОВИНИ

Регионалното сътрудничество обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу

2022-09-19 17:16:00

Регионалното сътрудничество беше основна тема на разговора между вицепрезидента Илияна Йотова и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Йотова беше в Истанбул за 130-годишнината от полагането на основния камък на Българската църква „Св. Стефан“, където вчера присъства на Божествена света литургия.

На срещата вицепрезидентът изтъкна значението на регионалното сътрудничество и заяви, че никоя държава не може да се справи сама със съвременните предизвикателства като миграцията и климатичните промени например.

Акцент в разговора беше турската инициатива за мрежа на балканските столици и големи градове „Б-40“. Форматът обединява кметове и общински администрации на 42 града от балкански страни. От България членуват над 10 града. Ръководството се осъществява на ротационен принцип. София е заявила желание за ротационен председател през следващата година.

По-късно Илияна Йотова разговаря с ръководството на Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК) и с турски инвеститори в България. Представителите на турския бизнес определиха България като важен партньор, врата към Европа и към целия свят. Те проявяват сериозен интерес за разширяване на инвестициите в нашата страна.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът в Карнобат: Хората разчитат много на местната власт

27 септември 2022 | 08:08
Обща е целта ни – да няма нито един български гражданин, който да живее в мизерия и да се чувства изоставен в следващите трудни месеци, категорична е Илияна Йотова

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

26 септември 2022 | 19:07
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси

26 септември 2022 | 18:06
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Вицепрезидентът Йотова в Троян: Само заедно с памет за миналото и поглед към бъдещето ще преодолеем кризите

24 септември 2022 | 09:09
„Когато сме заедно и държим на традициите не само за спомен, но и за бъдещето, ще преодолеем всяка криза.“ Това заяви Илияна Йотова в Троян на откриването на 29-ия Български фестивал на сливата.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки