НОВИНИ

Доставките на електроенергия и съвместните проекти в областта на икономиката обсъдиха президентът Румен Радев и министър-председателят на РСМ Димитър Ковачевски

2022-09-05 19:21:00

Възможностите за доставки на електроенергия от България за Република Северна Македония и съвместните проекти в областта на икономическата свързаност обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и водената от него правителствена делегация.

„Надявам се, че срещата Ви с българското правителство днес е важна стъпка за постигане на взаимноизгодно решение по въпроса за доставки на електроенергия при спазване на европейските правила“, заяви президентът Радев. Държавният глава приветства инициативата на министър-председателя Ковачевски за работното посещение в София и припомни призива си за по-чести срещи и диалог на най-високо политическо ниво за укрепване на доверието, взаимното разбирателство и развитието на добросъседските отношения между България и Република Северна Македония.

„Въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд  всякаква политическа конюнктура“, подчерта президентът Радев. Държавният глава припомни и многократно оказваната от България подкрепа за югозападната ни съседка - от признаването на държавността и независимостта на страната, през настояването за превантивния контингент на ООН при разпада на бивша Югославия, оказването на помощ по време на ембаргото, предоставената военно-техническа помощ по време на гражданския конфликт от 2001 г., както и при катастрофи и природни бедствия.

„В името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите поколения, в името на нашето общо европейско бъдеще, ние сме длъжни да развиваме и укрепваме този фундамент“, подчерта държавният глава и допълни, че политическите договорености, свързани с началото на преговорите за членство на РСМ в ЕС, са част от този процес.

От своя страна министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изтъкна позитивния и ползотворен разговор, който македонската делегация е провела със служебния премиер Гълъб Донев. Ковачевски подчерта, че на срещата са обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на електроенергията и възможностите за износ от България за подпомагане на икономиката и битовите потребители на Република Северна Македония през предстоящия зимен сезон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е пазител на познанието и паметта на думите

7 декември 2023 | 19:07
За 145-годишнината от създаването й Илияна Йотова връчи от името на държавния глава Румен Радев плакет „Св. св. Кирил и Методий“

Гълъб Донев: Добрите управленски решения идват в резултат на внимателен анализ и диалог с гражданското общество

7 декември 2023 | 18:06
Началникът на кабинета на държавния глава се срещна с представители на Икономическия и социален съвет в България и техни партньори

Президентът: Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Президентът Радев: Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки