НОВИНИ

Вицепрезидентът удостои с почетни плакети Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен по повод 165-годишнината му

2021-09-24 10:01:00

В днешното тревожно и разделно време отново читалището ни събира, в него с просвета и култура лекуваме душите си, убедена е Илияна Йотова

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше официален гост на честването на 165-годишнината от създаването на Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в град Шумен. По случай паметния юбилей и активна дейност Илияна Йотова удостои читалището с директор Николай Николов и негови дейци с почетния плакет на вицепрезидента и подари на читалищната библиотека книги на български автори.

„Тук се ражда и възстановява векове по-късно българската държавност, днес стъпваме по земята, по която са ходили едни от най-бележитите българи в нашата история“, се обърна вицепрезидентът в приветствието си към жителите на Шумен. „Можем ли да си представим преди цели 165 години какво огромно желание са имали нашите деди да възродят българската нация, да направят българската държава равноправен член в семейството на цивилизованите народи, както е записано в Манифеста за българската независимост! Тези хора имаха дарбата да провидят в бъдещето, още преди да я има третата свободна и независима българска държава, да положат основите, които следващите поколения да надграждат. Искам днес да бъдем като тези знаменити личности“, призова Илияна Йотова. „Това бяха сърцати хора, които не се блазнеха то пари и власт. Знаеха, че само с просвета и вяра може да се съхрани народ, че родовата памет е имунната система, която превежда и през най-тежките изпитания. Че стремежът към знание носи свобода, а свободата – независимост“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова е убедена, че читалището не е остаряла институция, а принадлежи и на бъдещето. „В днешното тревожно и разделно време на лоши страсти отново читалището ни събира, тук лекуваме душите си с просвета и култура“, заяви вицепрезидентът и призова българската държава и общество да помагат повече на читалищата, защото те не просто съхраняват фактите от българската история, а я пишат и днес. Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов определи Илияна Йотова като голям и верен съюзник на българското читалище.

По-рано вицепрезидентът разговаря с областния управител на Шумен Валентин Александров и с кмета на общината Любомир Христов.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът: Образованите, можещите млади хора ще извадят света от кризата

18 октомври 2021 | 19:07
Илияна Йотова откри учебната година в Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт

Мерките за защита на заетите във въглищната енергетика в контекста на енергийния преход на ЕС обсъдиха президентът и кметовете на общини

18 октомври 2021 | 19:07
По инициатива на държавния глава заедно с представители на изпълнителната власт бяха обсъдени с кметовете на потенциално най-засегнатите населени места от Зеления преход мерките за защита на заетите във въглищната енергетика, които да допринесат за запазването на заетостта и конкурентоспособността на България със съвременни и модерни технологии за производство на електроенергия.

Държавният глава: Очаквам ясни и навременни мерки с конкретни хоризонт, срок и обхват за решаване на ценовата криза при електроенергията и природния газ

18 октомври 2021 | 18:06
Очаквам ясни и навременни мерки за решаване на ценовата криза при електроенергията и природния газ, които да съдържат конкретни хоризонт, срок и обхват и да водят до бързи реални резултати. До момента у нас бизнесът е главният потърпевш от безпрецедентната ситуация, но тя се отразява и на всички българските граждани, които плащат по-високи цени за почти всяка стока и услуга. Необходими са спешни антикризисни решения, които да дадат спокойствие на обществото и на бизнеса.

Вицепрезидентът: Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата

17 октомври 2021 | 11:11
„В тежките дни на пандемията, с ограничени контакти и тревога за здравето, спасението ни е в културата. Хората са жадни да се докоснат до културата и изкуството, да видят и чуят нещо ново. Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на Френския институт в България.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки