НОВИНИ

Вицепрезидентът: Най-важен приоритет пред ЕС и България е справянето с бедността

2021-09-14 15:49:00
 
 
Време е да се променим – Планът за възстановяване и устойчивост не е усвояване на средства, а политики за развитие, посочи Илияна Йотова на конференция за състоянието на Европейския съюз
 
Справянето с бедността на общоевропейско и национално ниво определи вицепрезидентът Илияна Йотова като основен приоритет пред Европейския съюз и пред България, в частност. „Недопустимо висок е броят на европейците, които живеят около линията на бедност, в трайна се превърна тенденцията за ръст на работещите бедни, все повече европейци имат несигурна работа“, заяви вицепрезидентът на конференцията „ЕС: Ще достигнат ли пукнатините по фасадата до фундамента на сградата“, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.
 
Вицепрезидентът определи като голяма и безпрецедентна крачка решението на ЕС за 750 млрд. евро за възстановяване на европейските икономики от пандемията от Ковид-19. Тя обаче посочи, че както има задължителни квоти за дигитализация и зелена енергия, трябва ЕК да изисква от държавите членки да отделят задължителен процент за социална политика. Илияна Йотова алармира, че липсват гаранции, че ще се запази кохезионната политика, която цели уравновесяване на стандартите на живот, и в критериите на Европейската комисия не е застъпен достатъчно социалният аспект. Вицепрезидентът е категорична, че политиката по сближаване не трябва да пада жертва на политики като цифровизация, нанотехнологии и т.н.
 
Илияна Йотова постави въпроса дали България може да отговори на изискванията на плановете за устойчивост. „Време е да променим философията – да приемем Плана за възстановяване и устойчивост не като на усвояване на средства, а като целенасочени политики за развитие, които отговарят на въпроса каква България искаме след 5-10 години“, подчерта Илияна Йотова и призова страната ни да участва активно в градежа на европейската конструкция, а не да бъде само ползвател. Вицепрезидентът посочи, че България е назад и в дебатите за бъдещето на Европа, чието начало бе поставено символично на 9 май.
 
В изказването си Илияна Йотова направи кратка ретроспекция на основните процеси около създаването и функционирането на Европейския съюз и съществуващите разделения между страните, които съществуват и до днес. „Трябва да диагностицираме пукнатините, ако сериозно искаме да заздравим сградата. Но няма как да обсъждаме пукнатините в ЕС, ако не ги видим в развитието на собствените си държави“, заяви вицепрезидентът и начерта настоящите проблеми пред Общността, всеки от които заслужава отделна голяма дискусия.
 
„Няма по-безпомощна политика на Европейския съюз от политиката за миграцията и убежището, а е необходима реално работеща такава с оглед на кризата в Афганистан и опасността от нова мигрантска вълна“, посочи Илияна Йотова и подчерта липсата на лидерство и смелост за вземане на решения. Във връзка с лидерството вицепрезидентът определи като изключително слаб състава на Европейската комисия, която няма нито една завършена политика според представените в началото на мандата й приоритети.
 
Във външната политика Европейският съюз има също редица нерешени въпроси заради липсващата му активна роля на международната сцена, посочи Илияна Йотова.
 
Не на последно място вицепрезидентът изтъкна необходимостта от реформа на европейските институции, които не са създадени да работят ефективно с толкова държави членки. Според Илияна Йотова основен в Конференцията за бъдещето на Европа трябва да е въпросът за справяне с брюкселската бюрокрация, при която назначените европейски чиновници доминират над избраните с гласовете на европейските граждани.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България

24 септември 2021 | 19:07
Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент

Вицепрезидентът удостои с почетни плакети Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен по повод 165-годишнината му

24 септември 2021 | 10:10
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше официален гост на честването на 165-годишнината от създаването на Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в град Шумен. По случай паметния юбилей и активна дейност Илияна Йотова удостои читалището с директор Николай Николов и негови дейци с почетния плакет на вицепрезидента и подари на читалищната библиотека книги на български автори.

Президентът: Творчеството на Иван Вазов продължава да ни учи кои сме

23 септември 2021 | 09:09
Държавният глава връчи годишната награда за духовен принос „Иван Вазов“ на писателя Владимир Зарев

Президентът Румен Радев: Независимостта се гради на усилията на посветени държавници, но и на уверен в себе си народ

22 септември 2021 | 11:11
Решимостта окончателно да скъсат със зависимистите от миналото затвърждава самочувствието и вярата на българите в собствени им сили и в способността им сами да коват съдбата си, подчерта държавният глава в словото си по повод навършването на 113 години от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки