НОВИНИ

Държавният глава: Българските граждани очакват формулата за съставяне на правителство да бъде решена в техен интерес

2021-07-23 18:55:00
 
 
Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ 
 
Българските граждани очакват формулата за съставяне на правителство да бъде решена в техен интерес. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Срещата е в рамките на консултациите с политическите сили в 46-ото Народно събрание преди връчването на мандат за съставяне на правителство. В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Положително е, че формулата за съставяне на управление, която се предлага, позволява всяка партия да тежи, не толкова с броя на депутатите, а със своите приоритети и идеи за намиране на изход от социалната и икономическата криза, за демонтаж на порочния управленски модел, за справянето с корупцията, с бедността и неравенствата, посочи държавният глава. Той добави, че така и най-малобройната парламентарна група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ би могла да бъде важен партньор в диалога за съставяне на работещо правителство. Президентът подчерта, че по време на разговорите, които предстоят между политическите партии, е важно да се намери верният диалог и конструктивният дух.
 
Представителите на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов бяха категорични, че ще подкрепят съставянето на правителство на промяната, но не и ако в него се вижда „дългата ръка на ГЕРБ и ДПС“. „Подкрепа от ГЕРБ и ДПС би била токсична прегръдка, която ще убие очакванията на хората за промяна, почтеност, прозрачност и публичност“, изтъкна лидерът на формацията Мая Манолова. Тя посочи, че приоритетите, свързани с доходите на българските граждани, са най-важни за нейната парламентарна група и вече са внесени законопроекти в тази посока, сред които за преизчисляване на пенсиите, подкрепа за дребния бизнес, за семействата на хората с увреждания и за гражданите срещу монополите. От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ изтъкнаха, че за тях е важна и съдебната реформа и преустановяването на „порочния модел на едноличната, безконтролна власт на главния прокурор“.
 
По думите на държавния глава амбициозната законодателна програма на 46-ото Народно събрание изисква определянето на приоритети, за да не бъде забавено решаването на най-неотложните въпроси. 
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България

24 септември 2021 | 19:07
Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент

Вицепрезидентът удостои с почетни плакети Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен по повод 165-годишнината му

24 септември 2021 | 10:10
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше официален гост на честването на 165-годишнината от създаването на Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в град Шумен. По случай паметния юбилей и активна дейност Илияна Йотова удостои читалището с директор Николай Николов и негови дейци с почетния плакет на вицепрезидента и подари на читалищната библиотека книги на български автори.

Президентът: Творчеството на Иван Вазов продължава да ни учи кои сме

23 септември 2021 | 09:09
Държавният глава връчи годишната награда за духовен принос „Иван Вазов“ на писателя Владимир Зарев

Президентът Румен Радев: Независимостта се гради на усилията на посветени държавници, но и на уверен в себе си народ

22 септември 2021 | 11:11
Решимостта окончателно да скъсат със зависимистите от миналото затвърждава самочувствието и вярата на българите в собствени им сили и в способността им сами да коват съдбата си, подчерта държавният глава в словото си по повод навършването на 113 години от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки