НОВИНИ

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова: България има какво още да впише в Списъка на световното културно и природно наследство

2012-02-20 14:30:00

“България вече има 9 обекта в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО”, но страната има какво още да впише под закрилата на организацията, включително и по отношение на нематериалното наследство”. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която се срещна днес на “Дондуков” 2 с президента Росен Плевнелиев. Ирина Бокова е на официално посещение в България по повод откриването на Регионален център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа.

Росен Плевнелиев запозна Ирина Бокова с усилията на България да популяризира своето културно и историческо наследство с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие, посредством който е осигурено финансиране от над 300 млн. лв. за обекти от национално и международно значение. Президентът подчерта интереса на страната ни да включи в Списъка на нематериалното културно наследство писмени паметници с текстове на глаголица и кирилица.

Ирина Бокова изрази удовлетворението си от положените от държавните институции усилия за запазването на град Несебър и Национален парк “Пирин” в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя посочи, че е необходим прозрачен диалог между обществеността, местните и национални власти, за определяне и провеждане на политики на развитие, които съхраняват паметниците на културата.

По време на срещата Ирина Бокова оцени високо активното участие на страната ни в работата на ЮНЕСКО и отбеляза нейния принос в областта на съхраняването на нематериалното културно наследство. Президентът Плевнелиев отбеляза значението на работата на ЮНЕСКО в региона на Югоизточна Европа и особено на приноса на организацията за насърчаване на добросъседските отношения на базата на междукултурния диалог. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи и в бъдеще да подкрепя взаимното опознаване на Балканите, както и съвместното честване на общата ни история и обичаи.

Ирина Бокова покани българския държавен глава и той потвърди готовността си да участва в дискусиите по опазването на околната среда, проблемите на устойчивото развитие и океанографските програми на ЮНЕСКО, които ще се проведат по време на срещата на върха „Рио + 20” в Бразилия, през юни т.г.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът: Образованите, можещите млади хора ще извадят света от кризата

18 октомври 2021 | 19:07
Илияна Йотова откри учебната година в Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт

Мерките за защита на заетите във въглищната енергетика в контекста на енергийния преход на ЕС обсъдиха президентът и кметовете на общини

18 октомври 2021 | 19:07
По инициатива на държавния глава заедно с представители на изпълнителната власт бяха обсъдени с кметовете на потенциално най-засегнатите населени места от Зеления преход мерките за защита на заетите във въглищната енергетика, които да допринесат за запазването на заетостта и конкурентоспособността на България със съвременни и модерни технологии за производство на електроенергия.

Държавният глава: Очаквам ясни и навременни мерки с конкретни хоризонт, срок и обхват за решаване на ценовата криза при електроенергията и природния газ

18 октомври 2021 | 18:06
Очаквам ясни и навременни мерки за решаване на ценовата криза при електроенергията и природния газ, които да съдържат конкретни хоризонт, срок и обхват и да водят до бързи реални резултати. До момента у нас бизнесът е главният потърпевш от безпрецедентната ситуация, но тя се отразява и на всички българските граждани, които плащат по-високи цени за почти всяка стока и услуга. Необходими са спешни антикризисни решения, които да дадат спокойствие на обществото и на бизнеса.

Вицепрезидентът: Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата

17 октомври 2021 | 11:11
„В тежките дни на пандемията, с ограничени контакти и тревога за здравето, спасението ни е в културата. Хората са жадни да се докоснат до културата и изкуството, да видят и чуят нещо ново. Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на Френския институт в България.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки