НОВИНИ

Президентите Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза: Плановете за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията и устойчивото бъдеще на ЕС

2021-06-02 17:48:00
 
България е най-заинтересована от европейската интеграция на Западните Балкани, но това следва да е устойчив и необратим процес, заяви българският държавен глава 
 
Плановете за възстановяване и устойчивост на европейските държави са инвестиция в модернизацията, солидарността, силата и общо бъдеще на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев по време на съвместна пресконференция с президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза, който е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава. Португалският президент бе посрещнат от Румен Радев с официална церемония, на която президентът Марсело Ребело де Соуза положи венец пред паметника на Незнайния воин. Президентите на България и Португалия проведоха среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, след която се състояха и пленарни разговори между двете официални делегации.
 
България, както и Португалия, отдава огромно значение на своя План за възстановяване и устойчивост, подчерта президентът Румен Радев. По думите на държавния глава, българският план е в процес на преработване, за да „води страната към модернизация и решителен икономически ръст“ с фокус върху иновациите и високите технологии. „Планът трябва да обхваща възможно най-голям брой хора, трябва да се инвестира в човешки капитал, с особено внимание върху образование и здравеопазване“ посочи още президентът. От своя страна португалският държавен глава изтъкна, че в Плана за възстановяване и устойчивост на Португалия акцентите също са поставени върху здравеопазването, образованието и професионалната квалификация, цифровизацията и инвестициите във възобновяеми енергийни източници.
 
Като общ проблем за България и Португалия двамата президенти откроиха емиграцията, особено на млади и активни хора, което влошава демографската картина и в двете държави. Затова в Плановете за възстановяване и устойчивост следва да бъдат заложени проекти, които да създадат условия преди всичко за реализацията на младите хора в собствените им страни, бе позицията на Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза.
 
Справянето с последиците от пандемията в ЕС също беше сред акцентите на срещата на двамата президенти. И Румен Радев, и Марсело Ребело де Соуза откроиха значимостта на социалните и икономически аспекти на пандемията, както и необходимостта от активна политика в рамките на ЕС в тази насока. Президентът Радев открои и приноса на Португалското председателство на Съвета на ЕС за справедливото разпределение на ваксини за държавите-членки. 
 
Според Румен Радев отличното партньорство между България и Португалия по много теми от дневния ред на Европейския съюз е пример как заедно можем да бъдем успешни в общите усилия за създаването на по-сигурна, по-стабилна, по-успешна Европа. Като държави, охраняващи външните граници на ЕС, от изключителна важност е и работата по формиране на единна европейска политика по отношение на предизвикателствата, причинени от миграционните потоци към Европа. 
 
Перспективите за задълбочаване на двустранното партньорство между България и Португалия в областта на образованието, културата, цифровизацията, науката и иновациите, също беше във фокуса на разговора на двамата президенти.
 
България има най-голям интерес от европейската интеграция на страните от Западните Балкани, заяви Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Българският държавен глава благодари на португалския си колега за усилията, положени от Португалското председателство на Съвета на ЕС за конструктивния и уважителен подход, както и за възстановяването на диалога на най-високо ниво с Република Северна Македония. „Сега трябва да направим така, че младите хора в България и Република Северна Македония да бъдат отворени един към друг и да затвърждаваме взаимното уважение и разбирателство“, подчерта Румен Радев. 
„На разширяването на ЕС не трябва да гледаме механично. Това не е спринт, при който ние трябва да финишираме в точно определено време. Това е съвместно пътуване на приятели в един устойчив и необратим процес“, посочи още президентът Румен Радев по време на съвместната пресконференция със своя португалски колега президента Марсело Ребело де Соуза.
 
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Офицерските пагони са отговорност към сигурността, независимостта и суверенитета на Родината

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.

Президентът: Партиите на промяната трябва да гарантират кабинет, обединен от приоритети в интерес на българите

24 юли 2021 | 20:08
Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година и резултатите от изборите, за изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, с бедността и неравенствата, за повишаване на доходите, на пенсиите, създаване на по-добри условия за здравеопазване, образование.

Държавният глава: Българските граждани очакват формулата за съставяне на правителство да бъде решена в техен интерес

23 юли 2021 | 18:06
Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Румен Радев: Възстановяването на диалога между институциите и укрепването на държавността са най-важните задачи пред българския парламент

23 юли 2021 | 17:05
Демонтажът на порочния управленски модел, възстановяването на диалога между институциите, укрепването на държавността, пресичането на лобисткото законодателство, излизането от дълбоката икономическа и социална криза са предизвикателства, които налагат 46-ото Народно събрание да излъчи възможно най-бързо отговорно и ефективно правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна на „Дондуков“ 2 с ръководството на парламентарната група на „Движението за права и свободи“.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки