НОВИНИ

Вицепрезидентът: Държавата е в дълг към Северозапада

2021-05-30 10:13:00
 
Илияна Йотова отбеляза в Белоградчик 171 години от избухването на въстанието
 
„Държавата е в дълг към Северозападна България. Не документи и стратегии, а реална грижа с реални резултати е необходима, за да спре да бъде Северозападът най-западналия регион. Тази част на България е една от най-хубавите със своята магнетична природа, но и най-богата със своите трудолюбиви и родолюбиви хора, които искат възможности за развитие.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Белоградчик, където отбеляза 171 години от въстанието. „Да си пожелаем управниците ни да бъдат достойни за паметта на героите, които почитаме“, подчерта Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът присъства на панихида за загиналите, положи цветя пред гробовете на инициаторите на въстанието и се включи в литийното шествие до Белоградчишката крепост.
 
„С 50-60 пушки хората тук се изправиха срещу мощната турска империя. Четвърт век преди Априлското въстание пламна целият Северозапад, хиляди поробени българи бяха свободни в душите си, бяха смели, защото пред родолюбието, волята за свобода и вярата нито едно оръжие няма сила. Позорни са твърденията, че България е получила даром свободата си. Въстаналият Северозапад е доказателство, че това не е така. Той сложи началото на национално-освободителните борби“, заяви Илияна Йотова в словото си.
 
„Паметта за първото самостоятелно организирано въстание на Северозапада, за пролятата кръв и за неизмеримата жажда за свобода трябва да пазим и да предаваме на поколенията. Защото народ, който не знае миналото си, няма бъдеще“, подчерта вицепрезидентът и цитира писателя Владимир Зарев, който в романа си „Лето 1850“ увековечи въстанието: „Народ без памет е като къща без врата, всеки може да влезе в него.“
 
По-рано Илияна Йотова проведе среща с кмета на община Белоградчик Борис Николов, на която беше изтъкната необходимостта от по-голямата ангажираност на държавата към този регион.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Офицерските пагони са отговорност към сигурността, независимостта и суверенитета на Родината

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.

Президентът: Партиите на промяната трябва да гарантират кабинет, обединен от приоритети в интерес на българите

24 юли 2021 | 20:08
Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година и резултатите от изборите, за изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, с бедността и неравенствата, за повишаване на доходите, на пенсиите, създаване на по-добри условия за здравеопазване, образование.

Държавният глава: Българските граждани очакват формулата за съставяне на правителство да бъде решена в техен интерес

23 юли 2021 | 18:06
Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Румен Радев: Възстановяването на диалога между институциите и укрепването на държавността са най-важните задачи пред българския парламент

23 юли 2021 | 17:05
Демонтажът на порочния управленски модел, възстановяването на диалога между институциите, укрепването на държавността, пресичането на лобисткото законодателство, излизането от дълбоката икономическа и социална криза са предизвикателства, които налагат 46-ото Народно събрание да излъчи възможно най-бързо отговорно и ефективно правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна на „Дондуков“ 2 с ръководството на парламентарната група на „Движението за права и свободи“.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки