НОВИНИ

Президентите Румен Радев и Серджо Матарела обсъдиха в Рим възможностите за насърчаване на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество

2021-05-28 15:30:00

България би могла да заимства от Италия добри практики за възстановяване на туризма от кризата, посочи Румен Радев

С президента Серджо Матарела обсъдихме как България и Италия да продължат сътрудничеството си в сферите на икономиката, инвестициите и търговския обмен, въпреки известния спад миналата година. Важно е как в условията на пандемия ще работим заедно. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев след среща с италианския си колега Серджо Матарела, която се състоя в президентския дворец „Куиринале“ в Рим. Разговорът се проведе в рамките на тридневно посещение във Ватикана и Италианската република.  
 
С Италия ни свързват повече от 140 години дипломатически отношения, заяви българският държавен глава. Той изтъкна значимостта на Италианската република като партньор на България в рамките на ЕС и НАТО и допълни, че страната е трета по търговски обмен и четвърта като инвестиции у нас. „През 2018-2019 г. ние постигнахме почти 5 млрд. евро стокообмен. Надявам се отново в следващите години да стигнем тези нива“, заяви Румен Радев. Той посочи, че Италия представлява интересен модел за България за възстановяване на туризма, защото и за двете страни този сектор формира много съществена част от брутния вътрешен продукт. В отговор на въпрос за зелените сертификати за пътуване, които се обсъждат в ЕК, президентът посочи, че е важно да се реши какви ще бъдат точните процедури по тяхното прилагане.
 
По време на срещата между двамата президенти е обсъдена и темата за Плана за възстановяване и устойчивост. В момента в Италия се извършва преглед на Плана, за да съответства със стратегическите цели и приоритети на страната и да заработи най-ефективно. „В това отношение можем да черпим опит, защото и ние сме в такъв процес“, заяви Румен Радев.
 
Двамата президенти са обсъдили и темата за опазването на външните граници на ЕС. „Предизвикателствата не са отминали нито за Италия, нито за Малта, Гърция, Испания“, заяви Радев. Той отново подчерта необходимостта ЕС да изготви оперативен план, който да се задейства при кризисни ситуации. „Да не забравяме, че това, което се случи миналата година с Гърция, по поречието на р. Марица, на много по-голям фронт може да се случи и у нас“, заяви президентът.
 
На срещата обясних много ясно българската позиция за Западните Балкани и това, че ще имаме напредък по въпросите за разширяването, когато и самите страни демонстрират ясно, категорично, необратимо воля за напредък, заяви Румен Радев в отговор на въпрос. Той посочи, че президентът Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция. „Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния европейски път. Но има ясни критерии за членство - Копенхагенските критерии. Всяка страна трябва да покаже, че ги изпълнява устойчиво и необратимо. Всички оценяват това, което напоследък прави България – активизиране на диалога, различни инициативи“, заяви Румен Радев.
 
Българският държавен глава добави, че служебното правителство работи с правителството на Република Северна Македония в различни сфери за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.  Румен Радев даде за пример плановете на София да дари ваксини срещу COVID-19 на Скопие, както и идеята за организиране на държавно подпомогнати програми за образователен обмен на млади хора между двете страни, чрез който да се насърчава и туризмът. „Ако ние успеем да постигнем това, то ще бъде най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, инсинуации и противопоставяне на хората от нашите две страни. Ако ние съберем нашите млади хора заедно, сигурен съм, че това ще неутрализира всякаква пропаганда“, категоричен беше Румен Радев.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Офицерските пагони са отговорност към сигурността, независимостта и суверенитета на Родината

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.

Президентът: Партиите на промяната трябва да гарантират кабинет, обединен от приоритети в интерес на българите

24 юли 2021 | 20:08
Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година и резултатите от изборите, за изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, с бедността и неравенствата, за повишаване на доходите, на пенсиите, създаване на по-добри условия за здравеопазване, образование.

Държавният глава: Българските граждани очакват формулата за съставяне на правителство да бъде решена в техен интерес

23 юли 2021 | 18:06
Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Румен Радев: Възстановяването на диалога между институциите и укрепването на държавността са най-важните задачи пред българския парламент

23 юли 2021 | 17:05
Демонтажът на порочния управленски модел, възстановяването на диалога между институциите, укрепването на държавността, пресичането на лобисткото законодателство, излизането от дълбоката икономическа и социална криза са предизвикателства, които налагат 46-ото Народно събрание да излъчи възможно най-бързо отговорно и ефективно правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна на „Дондуков“ 2 с ръководството на парламентарната група на „Движението за права и свободи“.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки