НОВИНИ

Вицепрезидентът в Свищов: Най-ценното богатство на България са образованието, културата и духовността

2021-05-28 12:21:00

Илияна Йотова беше гост на честването на 165 години Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“

 

„Най-ценното богатство на България са образованието, културата и духовността. Култа към образованието и културата трябва да предаваме на поколенията.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването в Свищов на 165 години Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и 150 години от съществуването на читалищния Драматичен театър.

„Свищовлии, горди сте, че 165 години пазите и развивате тази светиня, създадена още преди да се роди третата българска държава“, заяви Илияна Йотова и цитира част от учредителния протокол на читалището, в която са посочени думите пламък, родолюбие и сърце. „Тези качества на българския характер не сломиха българския народ през вековете“, посочи вицепрезидентът.

„165 години са и голяма отговорност. Дали в 2021 г. сме достойни за пожертвованията на онези хора, дали сме на висотата на тези, давали и последния си грош за доброто образование на децата си“, запита в приветствието си Илияна Йотова.

Вицепрезидентът определи читалището като уникална българска институция и посочи, че то има своята огромна роля в настоящето и бъдещето. „В този труден и тревожен свят, сред многобройните му изкушения читалищният храм притегля с нова сила децата ни – да развиват талантите си, да се учат на любов към родината, да познават българската история, литература, култура“, изтъкна Илияна Йотова.

„В седмицата, в която честваме българските букви, словото и духовността, трябва силно и ясно да заявим, че България е държавата, която опази Кирило-Методиевото дело и разпространи по целия славянски свят писменост и култура“, подчерта вицепрезидентът.

По повод 165-ия му юбилей Илияна Йотова удостои Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ с почетния плакет на вицепрезидента и подари на библиотеката му романи на Антон Дончев.

По-рано вицепрезидентът Йотова проведе среща с кмета на Свищов Генчо Генчев, на която беше изтъкната необходимостта на държавно ниво от добро планиране за равномерното развитие на всички региони на България.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Офицерските пагони са отговорност към сигурността, независимостта и суверенитета на Родината

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.

Президентът: Партиите на промяната трябва да гарантират кабинет, обединен от приоритети в интерес на българите

24 юли 2021 | 20:08
Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година и резултатите от изборите, за изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, с бедността и неравенствата, за повишаване на доходите, на пенсиите, създаване на по-добри условия за здравеопазване, образование.

Държавният глава: Българските граждани очакват формулата за съставяне на правителство да бъде решена в техен интерес

23 юли 2021 | 18:06
Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Румен Радев: Възстановяването на диалога между институциите и укрепването на държавността са най-важните задачи пред българския парламент

23 юли 2021 | 17:05
Демонтажът на порочния управленски модел, възстановяването на диалога между институциите, укрепването на държавността, пресичането на лобисткото законодателство, излизането от дълбоката икономическа и социална криза са предизвикателства, които налагат 46-ото Народно събрание да излъчи възможно най-бързо отговорно и ефективно правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна на „Дондуков“ 2 с ръководството на парламентарната група на „Движението за права и свободи“.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки