НОВИНИ

Румен Радев: Общата ни история и култура задължават България и Република Северна Македония да вървят заедно и да намират решение и на най-сложните проблеми

2021-05-27 18:53:00

Вярвам, че заедно с нашите приятели от Република Северна Македония, с които споделяме общо духовно пространство през вековете, имаме решителност заедно да споделяме и общо бъдеще в обединена Европа. Нашата обща писменост и хилядолетна история и култура не само ни улеснява, но и ни задължава заедно да търсим всякакви възможности и пътища за сътрудничество и да намираме решение и на най-сложните проблеми. Това заяви държавният глава Румен Радев след като с колегата си от Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски посетиха заедно със съпругите си базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим. В този исторически храм папа Адриан II благославя славянската писменост и книги и делото на светите братя Кирил и Методий през IX век.

„Изключително силен знак е, че точно на това свято място президентите на България и на Република Северна Македония отправяме ясно послание към нашите граждани за сътрудничество, доверие и приятелство“, отбеляза Румен Радев. По думите на държавния глава делото на Кирил и Методий е пример как една решителна крачка към образование и просвета се превърна в най-светлото нещо, което продължава да ни свързва от векове. Чрез писмеността славянските апостоли създават нов модел на духовно и културно развитие, отворил цивилизационна перспектива на славянските народни още през IX век, посочи президентът.

Държавният глава подчерта също така, че България е готова да работи последователно за изграждане на мостове със Република Северна Македония и за развитието на икономически, търговски, образователни и културни връзки и за сближаване на хората от двете страни на границата. България и Република Северна Македония трябва да работят с още по-голямо доверие и още по-интензивен диалог, за да решим заедно помежду си проблемите, заяви българският президент. „Не в Брюксел, Берлин или Париж, там накрая ще документираме, но ние трябва заедно да ги решим“, допълни Румен Радев.

Президентът подчерта, че с президента Пендаровски в рамките на посещението си работят и по практически въпроси: „Скоро ще имаме много по-добро взаимодействие по пандемията COVID – 19, ще има и още по-голяма помощ от България.“

„С колегата Радев през тези два дни разбрахме, че можем да разговаряме на един език, не говоря за македонския и българския език. Говоря за европейския език, който единствен може да донесе по-добро бъдеще за нашите две държави и за нашите два народа“, заяви президентът Стево Пендаровски. Той посочи, че общото им посещение е доказателство за една нова динамика в двустранните отношения и изрази надежда традицията да се чества на най-високо ниво делото на Св. Св. Кирил и Методий да продължи.

„Ако търсите от мен едно послание, относно това, което се случваше през последните два дни,  което е същността на това, което правим, освен честването на Светите братя Кирил и Методий, то е да покажем, че напредъкът и прогресът в развитието на всеки народ и държава е възможен само, ако в диалога разговарят двама напълно равни участници. Без подценяване, без надценяване, с уважение към това, което ние сме“, посочи още президентът на Република Северна Македония.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Офицерските пагони са отговорност към сигурността, независимостта и суверенитета на Родината

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.

Президентът: Партиите на промяната трябва да гарантират кабинет, обединен от приоритети в интерес на българите

24 юли 2021 | 20:08
Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година и резултатите от изборите, за изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, с бедността и неравенствата, за повишаване на доходите, на пенсиите, създаване на по-добри условия за здравеопазване, образование.

Държавният глава: Българските граждани очакват формулата за съставяне на правителство да бъде решена в техен интерес

23 юли 2021 | 18:06
Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Румен Радев: Възстановяването на диалога между институциите и укрепването на държавността са най-важните задачи пред българския парламент

23 юли 2021 | 17:05
Демонтажът на порочния управленски модел, възстановяването на диалога между институциите, укрепването на държавността, пресичането на лобисткото законодателство, излизането от дълбоката икономическа и социална криза са предизвикателства, които налагат 46-ото Народно събрание да излъчи възможно най-бързо отговорно и ефективно правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна на „Дондуков“ 2 с ръководството на парламентарната група на „Движението за права и свободи“.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки